Igiena în spitale: care sunt procedurile recomandate de curățare și dezinfectare?
Sursă foto:https://pixabay.com/photos/hospital-health-clean-5979691/
Igienizarea, curățarea și aerisirea încăperilor, holurilor și spațiilor sanitare din spitale este o activitate absolut necesară pentru a proteja atât personalul, cât și pacienții de infectarea sau transmiterea diferiților patogeni, virusuri sau microbi.
Totodată, pacienții se vor simți mult mai relaxați atunci când vor intra într-un mediu dezinfectat și îngrijit. Dacă ți se pare că ai semne de întrebare sau doar vrei să fii la curent cu ultimele noutăți în materie, citește ghidul nostru despre igiena în spitale. Care sunt procedurile de curățare și dezinfectare? Ce reguli trebuie urmate? Citește aici!
Reguli de igienă în spitale
Spitalele necesită o curățare și dezinfectare de profunzime a tuturor spațiilor interioare și exterioare, pentru ca pacienții să se poată simți în siguranță și feriți de microbi. Este important ca întreaga comunitate prezentă în incinta spitalului să respecte anumite reguli și norme de igienă. Printre cele mai importante sunt:
Utilizarea materialelor sanitare și medicale de unică folosință
Pentru a avea grijă de personalul și de pacienții spitalului, aceștia ar trebui să folosească preponderent materiale sanitare de unică folosință, precum prosoapele de mâini, șervețelele faciale sau acoperitoarele colacului de la toaletă.
De asemenea, este foarte important ca medicii și asistentele să folosească echipamentul special de protecție, în funcție de activitățile pe care trebuie să le realizeze. Masca facială, mănușile de protecție, sacii pentru încălțăminte, cât și anumite ustensile și obiecte medicale, precum seringile sau ambalajele de fiole și pastile, trebuie utilizate doar o singură dată.
Echipamentul medico-sanitar
Echipamentul de protecție medico-sanitar trebuie purtat în mod corespunzător și închis corect, pentru a nu pune viața medicilor, asistentelor sau a celorlalți în pericol. Menționate anterior, elementele de protecție: masca, mănușile, încălțămintea, ochelarii, halatele sau combinezoanele trebuie folosite permanent;
Curățenia și aerisirea secțiilor spitalului
Un spital are mai multe secții pentru pacienți în funcție de boală și de gravitatea acestora. Atât saloanele de bolnavi cât și grupurile sanitare aferente trebuie curățate, dezinfectate și aerisite în profunzime. Astfel, există riscul ca personalul să se îmbolnăvească sau să fie purtător al patogenului respectiv.
Igiena personală a pacienților
Pacienții au nevoie de o igienă personală corespunzătoare. În primul rând, ei trebuie să se spele și dezinfecteze pe mâini ori de câte ori este posibil și să folosească obiectele sanitare, precum periuța și pasta de dinți sau alte produse cosmetice. Unii dintre aceștia vor avea nevoie de asistență medicală pentru a realiza activitățile menționate de igienă.
Igiena adecvată a mâinilor pentru personalul medical
Personalul medical intră frecvent în contact cu pacienții. În prezent, există anumite reguli de protecție și prevenție generală care protejează cadrele medicale de atingerea directă a persoanelor care vizitează spitalul.
Există câteva momente importante ale igienei mâinilor:
● Înainte de a atinge pacientul
Pentru a avea grijă de starea actuală de sănătate a pacientului, medicul trebuie să își igienizeze și dezinfecteze mâinile. Această operațiune este necesară în cazul în care medicul dorește să îi dea o fișă, să dea mână cu pacientul să-l examineze sau să-l ajute să se deplaseze.
● Înainte de o procedură medicală
Înaintea procedurilor de curățare sau aseptice, medicul trebuie să își igienizeze mâinile. Este foarte important ca întreg spațiul în care se realizează o astfel de operație să fie curățat. O procedură poate însemna de la pansarea unei răni, la administrare de tratament sau operațiuni complexe.
● După realizarea unor sarcini care implica fluide corporale
Există numeroase proceduri medicale care pot implica un risc de expunere la fluidele corporale ale pacienților, precum colectarea probelor de sânge sau urină pentru laborator. Medicul trebuie să se curețe foarte bine după aceste acțiuni.
● După atingerea pacientului și a spațiului din proximitatea lui
Asemenea primului pas, doctorul trebuie să se igienizeze după ce intrat în contact cu un alt pacient, cadru medical sau obiectele din preajma acestora. Astfel, el va reduce transmiterea și răspândirea de microorganisme în institulul respectiv.
Instalarea dozatoarelor portabile
Pentru a păstra spitalul curat și igienizat, trebuie instalate dozatoare portabile cu soluție dezinfectantă pentru mâini în mai multe spații ale incintei, precum grupurile sanitare, holurile, cabinetele, laboratoarele și chiar camerele în care sunt cazați pacienții. Acest lucru va promova un spațiu sigur și ferit de microbi.
Proceduri de curățenie în spitale
Sursă foto: https://pixabay.com/photos/hallway-hospital-clean-rooms-doors-5979689/
Curățenia în spitale reprezintă o metodă rapidă de decontaminare a spațiilor interioare. Curățenia îndepărtează rapid patogenii de pe suprafețe, obiecte, piese vestimentare și din aer. Datorită unei rutine zilnice, încăperile unui spital vor fi curățate în proporție de 95-98%.
Spitalele sunt, adesea, aglomerate de pacienți și personalul medical. Microbii, praful și mizeria se depun zilnic, de aceea, spațiul are nevoie de îngrijire permanentă.
O curățenie de profunzime înseamnă spălarea suprafețelor, obiectelor, ferestrelor și ușilor, curățarea aparatelor electronice, îndepărtarea diverselor reziduuri, igienizarea saltelelor și lenjeriilor de pat cu ajutorul unor substanțe speciale și detergenți profesionali.
Un alt factor ce ar putea înrăutăți starea de sănătate a pacienților este praful, sau alte particule prezente pe suprafețele încăperilor sau obiecte. Astfel, personalul care se ocupă de igienizarea spitalului va trebui să utilizeze mașini de curățenie potrivite, precum aspiratoarele profesionale puternice, alături de diferite ustensile și consumabile necesare.
Proceduri de dezinfecție în spital
Dezinfecția în incinta spitalelor oferă o igienizare de profunzime, prin care microorganismele patogene sunt distruse de pe suprafețe, obiecte sau din aer în proporție de 99,99%.
Este important ca persoanele care se ocupă de acest domeniu să folosească soluții dezinfectante puternice și aprobate de Ministerul Sănătății. Există mai multe tipuri de dezinfectanți, în funcție de ce suprafețe se doresc a fi curățate: cu sau fără clătire sau cu șervețele de unică folosință.
Printre cele mai importante zone de dezinfectat se numără saloanele de pacienți, grupurile sanitare, holurile, laboratoarele și camerele în care se desfășoară diferite operațiuni complexe.
Dezinfectarea poate îndepărta microbii rezistenți la soluțiile cotidiene de curățare, va igieniza aparatele mult mai bine și va păstra locul ferit de mucegai sau diferiți dăunători.
Produse recomandate pentru curățenie și dezinfecție în spitale
Soluțiile de curățare și dezinfectare pentru igiena personală și suprafețele spitalului trebuie să fie de calitate și în conformitate cu standardele acreditate de Ministerul Sănătății.
Consultă lista următoare și vei descoperi ce produse poți folosi pentru îngrijirea aparatelor, curățarea suprafețelor sau pentru igiena personală și dezinfectarea mâinilor pacienților și medicilor.
Produse recomandate pentru curățenie și dezinfecție în spitale
Șervețele dezinfectante pentru suprafețe Purell Hand
Purell Hand & Surface wipes servețele pentru dezinfectarea suprafețelor sunt unele dintre cele mai bune produse. Acestea pot fi folosite rapid de către orice cadru medical sau persoană aflată în incinta unui spital, mai ales că nu necesită clătire. Zonele curățate se vor usca imediat.
Șervețele dezinfectante Purell Hand elimină 99,99% din germenii și dăunătorii întâlniți des pe diferite suprafețe. Sunt recomandate pentru unitățile medicale precum spitalul, clinicile, cabinetele dentare și cele veterinare. Acționează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor.
Detergent dezinfectant concentrat pe baza de saruri cuaternare APESIN COMBI DR, 5l,-713213
Detergentul dezinfectant concentrat pe baza de saruri cuaternare APESIN COMBI DR, 5l,-713213 recomandat atat pentru spitale cat si pentru spatii alimentare si spatii sanitare. Actioneaza eficient la concentratii mici si elimina o gama extinsa de bacterii si virusuri. Nu contine parfum, curata si dezinfecteaza intr-un singur pas si poate fi utilizat atat prin pulverizare directa cat si prin imersie.Vesela din bucatarie poate fi dezinfectata prin imersie insa necesita ulterior clatire. Dezinfectantul este avizat de catre Ministerul Sanatatii TP2 & TP4- 1575BIO/02/12.24 si 957BIO/04/12.24.
Dezinfectantul nu necesită clătire. Poate fi folosit în domeniul spitalicesc, în instituții publice, industriale și chiar pentru piscine și acvarii. Are timpul de acțiune de circa 15 minute și protejează spațiile împotriva bacteriilor și a fungilor.
Detergent universal concentrat, TANEX AZ 70, pentru bucatarii profesionale si spatii medicale,10l-403961
Detergent universal concentrat, TANEX AZ 70, este folosit pentru curățarea suprafetelor cu trafic intens . Poate fi utilizat în mașinile de spălat automate pentru pardoseli dar și pentru spalarea manuala.
Dezinfectant pentru suprafețe Purell, cu pulverizare
Dezinfectantul pentru suprafețe Purell Sanitising Spray 32675, fără clătire și cu pulverizare, este un produs adecvat pentru numeroase utilizări. Datorită acestuia, poți dezinfecta recipiente, ustensile, suprafețe netede, blaturi, cadre de pat și alte obiecte din domeniul spitalicesc, business, industrial, alimentar sau casnic.
Dezinfectantul acționează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor într-un interval cuprins între 30 de secunde și 5 minute. Are drept substanță activă etanolul, în proporție de 66%, așa că elimină 99,99% din germeni, fără a conține coloranți sau parfum. De aceea, este ideal pentru a proteja produsele alimentare și pielea sensibilă.
Dezinfectant de mâini gel Gojo Purell
Dezinfectantul de mâini gel Gojo Purell Advanced TFT 5476 este o substanță potrivită pentru dispenserele aflate în incinta unei încăperi. Oferă o experiență de igienizare plăcută, întrucât conține substanțe fine și emolienți care protejează pielea. Acționează împotriva virusurilor, bacteriilor și fungilor. Modul de utilizare este ușor: se aplică 1-3 ml în palmă și se freacă toată suprafața mâinilor până intră în piele.
Menținerea unei instituții spitalicești igienizată și dezinfectată este un proces care necesită efort constant. Cu toate acestea, activitățile de curățare au un rol extrem de important în păstrarea unei stări de sănătate bune atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical al spitalului.
Încăperile instituției au nevoie de substanțe de curățare și dezinfectare speciale dar și de o disciplină a tuturor persoanelor prezente în incintă, prin îngrijirea corporală și spălarea mâinilor. Spațiile și zonele comune–precum mesele, aparatura, paturile, întrerupătoarele, ușile, balustradele, butoanele de la lift, toaletele și echipamentul medical–trebuie șterse frecvent.
Astfel, curățenia în interiorul spitalelor este extrem de importantă. Este esențial să folosești produse specializate și acreditate, profesionale și periodice. Angajații și pacienții se vor simți în siguranță într-un mediu aerisit și curățat!