Prosoapele de hârtie: sunt mai bune decât uscătoarele de aer pentru a opri răspândirea virusurilor?

  • Pandemia în curs a adus un accent foarte puternic pe spălarea mâinilor și igiena.

  • Un nou studiu descoperă că folosirea prosoapelor de hârtie este mai eficientă decât uscătorul de aer cu jet convențional pentru îndepărtarea microbilor atunci când se usucă mâinile spălate incorect.

  • Echipe de cercetare au descoperit că a existat o mult mai intensa contaminare a mediului după utilizarea uscătorului cu jet de aer. Toate datele și statisticile se bazează pe date disponibile public la momentul publicării.

Un studiu publicat recent de cercetători din Marea Britanie și care a fost prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din 2019, constată că folosirea prosoapelor de hârtie este mai eficientă decât uscătorul de aer cu jet convențional pentru îndepărtarea microbilor, atunci când se usucă mâinile spălate incorect. Dezbaterea despre care este cea mai bună metodă de uscare a mâinilor a început probabil la scurt timp după ce primul uscător de aer a fost brevetat în anii 1920. Dar pandemia prin care trecem a adus un accent puternic pe spălarea mâinilor și igiena acestora. „Problema începe pentru că unii oameni nu se spală corect pe mâini”, a spus autorul studiului Mark Wilcox, microbiolog la Universitatea din Leeds, într-un comunicat. „Când oamenii folosesc un uscător cu jet de aer, microbii se sufla și se răspândesc în toaleta.”

Mâinile spălate incorect

Oamenii de știință din Regatul Unit au simulat contaminarea mâinilor la patru voluntari folosind o sursă de încredere bacteriofagă. Acesta este un virus care infectează bacteriile și este inofensiv pentru oameni. Mâinile participanților nu au fost spălate după contaminare, pentru a simula mâinile prost spălate. Au fost apoi uscate folosind fie prosoape de hârtie, fie un uscător de aer cu jet.

„Adesea spunem că spălarea mâinilor este cheia pentru prevenirea răspândirii bolii. Dar mâinile umede cresc riscul de transmitere a bacteriilor, așa că uscarea este un pas la fel de important în prevenire”, a declarat doctorul Theresa Lash-Ritter, specialist în îngrijiri de urgență, pentru seria Health Essentials a Clinicii Cleveland. Fiecare voluntar a purtat un șorț, astfel încât să poată fi măsurat gradul de contaminare a corpului sau a îmbrăcăminții în timpul uscării mâinilor.

Uscarea s-a făcut într-o toaletă publică a spitalului. Probele au fost colectate din zonele publice după ce participanții au ieșit. Au fost colectate probe de virus din zone care au inclus uși, scaune, telefoane și îmbrăcăminte purtate de participanții la studiu.

Uscatoarele cu jet de aer nu sufla doar aer cald

Deși atât prosoapele de hârtie, cât și uscătorul de aer cu jet au îndepărtat cantități semnificative de contaminare cu virus de pe mâini, echipa de cercetare a descoperit că a existat mult mai multă contaminare a mediului după utilizarea uscătorului de aer cu jet. Descoperirile indică că a existat de cinci ori mai mult virus dispersat pe îmbrăcăminte. Contaminarea suprafeței a fost de peste 10 ori mai mare după utilizarea uscătorului cu jet de aer, comparativ cu uscarea mâinilor cu un prosop de hârtie. Potrivit cercetătorilor, aceasta înseamnă că microbii nu pot fi transferați doar direct din mâinile care sunt încă contaminate după uscarea mâinilor, ci și indirect din corpul acelei persoane, care a fost contaminat de virusurile suflate de jetul uscătorului de aer. „În mod esențial, aceste diferențe de contaminare se traduc în niveluri semnificativ mai mari de contaminare cu microbi după uscarea cu jet de aer, comparativ cu utilizarea prosoapelor de hârtie pentru ,mâini și corp dincolo de toaletă”, au scris autorii studiului.

„Deoarece toaletele publice sunt folosite de pacienți, vizitatori și personal, metoda de uscare a mâinilor aleasă are potențialul de a crește (folosind uscătoare cu jet) sau de a reduce (folosind prosoape de hârtie) transmiterea patogenilor în spitale.” Ei cred, de asemenea, că aceste descoperiri sunt relevante pentru controlul virusului envelopat care se răspândește în întreaga lume și că „prosoapul de hârtie ar trebui să fie modalitatea preferată de a usca mâinile după spălare și astfel să reducă riscul contaminării și răspândirii virusului”. Deși se poate argumenta că acest studiu a fost prea mic pentru a stabili cu fermitate dacă prosoapele de hârtie bat sunt de preferat unui uscător de aer cu jet, acesta este doar cel mai recent studiu care a descoperit același lucru.

Un studiu european a constatat că uscătoarele cu jet de aer contaminează suprafețele

Oamenii de știință din Regatul Unit, Franța și Italia s-au unit pentru un studiu pentru a rezolva problema dacă uscătoarele de mâini sau prosoapele de hârtie sunt cele mai bune pentru a preveni răspândirea germenilor.

Pentru mai multe perioade de 4 săptămâni, oamenii de știință au urmărit modul în care mai multe bacterii despre care se știe că generează boli în spitale se răspândesc (cum ar fi Staphylococcus aureus susceptibil și rezistent la antibiotice) în mai multe băi publice ale mai multor spitale.

Fiecare dintre băile din studiu aveau instalate atât prosoape de hârtie, cât și un uscător de aer cu jet. Cu toate acestea, pentru fiecare baie era permisă o singură metodă de uscare a mâinilor. Acest lucru le-a permis să compare modul în care fiecare metodă a funcționat în cadrul aceluiași spital.

Deși au existat diferențe între spitale, a apărut un model consecvent. Băile cu uscătoare de aer cu jet erau acoperite cu mai mulți germeni decât cele în care se foloseau doar prosoape de hârtie. „De fapt, uscătorul creează un aerosol care contaminează toaleta, inclusiv uscătorul în sine și, eventual, chiuvete, podea și alte suprafețe, în funcție de designul uscătorului și de locul în care este amplasat”, a spus Wilcox, care a supravegheat acest studiu, într-un comunicat.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


0
Comanda ta
Cosul tau este golInchide
Calculate Shipping
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • CL60_21ESD_60_22ESD_Saboti ESD, negri, deschisi cu barete,Cleantex_fata
    Papuci ESD, negri, deschisi cu barete, marimi 35-41, Cleantex - 35
    244.00lei
  • CG5LAU050_Tricou Polo ignifug, antistatic, cu maneca lunga, gri, 60% modacrilic, 39% bumbac, 1% fibre antistatice, 180 g_m², UPF50, EN ISO 11612, EN1149-5_1
    Tricou Polo ignifug, antistatic, cu maneca lunga, gri, 60% modacrilic, 39% bumbac, 1% fibre antistatice, 180 g/m², UPF50, EN ISO 11612:2015, EN1149-5:2018 - XL
    163.07lei
  • PWAS21NAR_Tricou Polo, antistatic, ESD, cu maneca scurta, AS21, bleumarin, bumbac, fibra Carbon 195g_m², certificat EN 1149 -5, IEC 61340-5-1_fata
    Tricou Polo, antistatic, ESD, cu maneca scurta, AS21, albastru inchis, usor si confortabil, 96% bumbac, 4% fibra Carbon 195g/m², certificat EN 1149 -5, IEC 61340-5-1 - XXL
    120.00lei
  • CG9SIL150_Pantofi de protectie S3, SRC, SILVER cu bombeu metalic, partea superioara hidrofuga, respirabila, dunga reflectorizanta la spate_princ
    Pantofi de protectie S3, SRC, SILVER cu bombeu metalic, partea superioara hidrofuga, respirabila, dunga reflectorizanta la spate - 37
    153.44lei
  • CG9MIL530_Pantofi protectie usori, S1P, SRC, MILERITE, model sport, gri-rosu, bombeu si lamela metalica, respirabilitate si confort, Coverguard_lateral_PRINC
    Pantofi protectie usori, S1P, SRC, MILERITE, model sport, gri-rosu, bombeu si lamela metalica, respirabilitate si confort, Coverguard - 46
    143.67lei