Procese Standardizate și Stabile – Sistemul de Producție Toyota
Stadardele există peste tot în jurul nostru și au contribuit foarte mult la progresul și evoluția umanității. Primul exemplu ar fi semaforul. Știm că la roșu stăm și la verde circulăm. Și găsim peste tot în lume acest standard care contribuie la o circulație, rutieră sau pietonală, în siguranță.
Același lucru îl putem spune și despre semnele de circulație și despre multe alte elemente din domeniul transporturilor. Prizele electrice, USB-ul, încărcătoarele electronicelor, cardurile bancare, capacele de la sticle și multe alte elemente pe care le aveam în jurul nostru au un standard, standarde pe care nu le mai observăm deoarece suntem obișnuiți cu ele.
Ce observăm imediat este un lucru care nu respectă standardele. Iar acest ultim aspect are legătură cu îmbunătățirea continuă a proceselor.
Standardizarea proceselor
Un proces, prin care dorim să obținem un produs sau un serviciu pentru clienți, dacă nu este standardizat nu este un proces stabil, este un proces impredictibil. Deoarece oricine lucrează în acel proces poate lucra într-un mod diferit, propriu. Iar asta poate duce fie la o eficiență mai mare a procesului, fie la una mai mică.
Astfel, nu putem avea așteptări de la procesul respectiv, deoarece ceea ce iese din proces este variabil. În lipsa standardelor, foarte ușor poate să apară una din cele 8 forme de risipă, adică supraprocesarea.
De asemenea, un proces nestandardizat este greu de îmbunătățit. Pentru că nu avem o stare inițială clară, adică un standard de lucru pe care să îl analizăm și să îl îmbunătățim. În industrie, mai ales în cea auto, standardele nu mai sunt opționale ci au devenit obligatorii. Iar atunci când un standard nu este respectat, așa cum spuneam anterior, se observă imediat. Deviațiile și problemele se văd mult mai ușor în cadrul proceselor standardizate.
Un aspect important al standardizării ține și de curățenia și siguranța la locul de muncă.
Dacă vorbim despre curățenie, spațiile ce deservesc, de exemplu, o forjă, diferă foarte mult de spațiile ce deservesc producția de electronice. Fiecare proces generază deșeuri, mizerie, praf, particule și multe altele.
Unele mai mult, altele mai puțin. Astfel, este important să alegem produsele de curățenie specifice și potrivite pentru procesele noastre și să folosim în mod standard aceste produse, lucru care ne va asigura curățenia optima pe termen lung.
Specialiștii Șterge.ro vă pot îndruma către cele mai bune produse de igienă și curățenie necesare specificului proceselor dumneavoastră.
-
Detartrant concentrat SANET BR 75, pentru spatii sanitare , 1l-713084
34.43lei + TVA bucata
Dacă vorbim de siguranța la locul de muncă, vom relua exemplul cu forja și producția de electronice. Riscurile care există într-o forjă sunt diferite de riscurile din producția de electronice.
Astfel, adaptarea și standardizarea elementelor de protecție și siguranță este necesară, pentru a evita accidentele și vătămările specific tipului de industrie în cauză.
Iar acest lucru contribuie la satisfacția angajaților, cum explicam într-un articol anterior: Respectul pentru oameni.
Pe Sterge.ro nu doar găsiți elemente de protecție specifice diferitelor domenii, găsiți și speciliști care sunt pregătiți să vă ajute să alegeți cele mai bune produse.
Cum putem standardiza un proces?
Cel mai ușor este să standardizăm procesul în faza de design. Atunci când construim un process nou, prin simulări teoretice și practice putem genera instrucțiuni și proceduri de lucur care să ne ajute să lucrăm în cel mai eficient mod posibil în cadrul noului proces.
Iar cei care vor lucra efectiv în proces vor cunoaște din start modul de lucru standard.
Dacă procesul deja există, îl observăm, îl măsurăm, îl analizăm și generăm proceduri și instrucțiuni de lucru cu modul optim de procesare a produsului sau serviciului în cadrul acelui proces.
Apoi predăm modul de lucru standard celor care lucrează în proces și pentru o perioadă audităm procesul, verificăm dacă standardul este respectat. Și de aici, procesul intră în cicluri repetitive de îmbunătățire continuă, mai ales atunci când cerințele clienților sau ale afacerii, de la procesul respectiv, se schimbă.
În concluzie, putem spune că beneficiile standardizării sunt:
- Procese stabile și predictibile;
- Calitate înaltă;
- Eficiență și productivitate ridicate;
- Îmbunătățire și optimizare facile;
- Controlul optim al riscurilor;
- Siguranță și curățenie.
Toate cele de mai sus sunt elemente extrem de importante și necesare în afaceri și contribuie la succesul acestora.
Articol scris de Andrei Mihai Iatan – Expert imbunatatire continua
Vrei să îmbunătățești compania ta?
Lasă-ne datele de contact și te ajutăm!
-
Banda antialunecare tesa®60950 rezistenta, pentru interior sau exterior, culoare neagra, latime 25 mm, lungime 15 metri
Prețul inițial a fost: 105.33lei.61.16leiPrețul curent este: 61.16lei. + TVA rola