Arătați-le angajaților că sănătatea lor e o prioritate
Pielea este cel mai mare organ pe care corpul nostru îl are și ne petrecem o mare parte din viață la locul de muncă, așa că nu este surprinzător faptul că bolile profesionale de piele sunt cea mai frecventă boală profesională raportată.
Pentru ca o boală de piele să fie legată de muncă trebuie să existe o relație cauzală între muncă și boala de piele!
Există 3 grupuri largi de boli de piele care sunt frecvente la locul de muncă:
Dermatită de contact iritantă
Dermatită de contact iritantă este grupa cu cel mai mare impact, care cauzează aproximativ 80% din toate bolile de piele profesionale și majoritatea acestor cazuri implică mâinile.
Dermatita de contact iritantă apare atunci când un agent chimic sau fizic rănește suprafața pielii mai repede decât aceasta poate recupera deteriorarea. Dermatita de contact iritantă poate include arsuri chimice și majoritatea cazurilor de urticarie de contact.
Dermatita alergică de contact
Dermatita alergică de contact este pur și simplu o alergie la un factor alergen de contact. Doar persoanele cu o alergie vor reacționa la un anumit alergen și vor prezenta simptome de dermatită. Este posibil ca acești oameni să fi folosit un produs anterior (deseori de ani de zile) fără niciun simptom.
Simptomele pot apărea în câteva ore sau zile de la contact și, de obicei, la locul contactului (degete, mâini) sau prin contact accidental cu gura, fața sau zona inghinală (mâinile în buzunare). Simptomele se ameliorează atunci când timpul de contact cu alergenul specific este redus (timp liber de la serviciu, concedii medicale).
Alte boli profesionale de piele
Pot apărea alte afecțiuni ale pielii ca urmare a expunerilor la condiții neprielnice profesionale și această incidență este de aproximativ 10%. Afecțiunile pielii, cum ar fi cancerul de piele, pot fi mai frecvente la unele ocupații care au avut o rată mai mare de expunere la soare – cum ar fi lucrătorii din construcții, zidarii și montatorii de acoperișuri etc.
Infecțiile cutanate pot apărea la anumite ocupații, cum ar fi lucrătorii din spitale, abatoare și companii farmaceutice etc.
Cum apar aceste condiții?
Bolile de piele profesionale pot urma expunerii la agenți chimici, biologici sau fizici. Unii agenți chimici care pot cauza probleme sunt: vopselele de păr și agenții de albire, conservanții, aditivii, rășinile epoxidice și acrilații, uleiurile, cimenturile, coloranții pentru țesături, coloranții pentru încălțăminte și solvenții.
Unii agenți biologici care pot provoca probleme sunt: contactul cu alți oameni, plante, animale, insecte și viața marina. Acestea pot expune lucrătorii la agenți care cauzează infecții, răni, urticarie și dermatită de contact. Unii agenți fizici care pot provoca probleme sunt: expunerea la temperaturi foarte ridicate sau dimpotrivă, foarte scăzute, medii umede, căldură directă, scule vibratoare sau traumatisme mecanice.
Toate acestea pot duce la stresul pielii și la o rănire, cum ar fi vibrația degetului alb, arsuri, infecții bacteriene sau fungice și dermatită iritantă.
Prevenirea bolilor de piele profesionale:
Locurile de muncă și lucrătorii au datoria de a oferi informații (Fișe cu date de securitate a materialelor) și de a lucra împreună pentru a minimiza expunerea la riscuri la locul de muncă.
Strategii precum schimbarea metodelor de lucru, utilizarea unui produs mai sigur, purtarea mănușilor potrivite sau schimbarea mai frecventă a mănușilor ar putea fi tot ceea ce este necesar pentru a evita o boală de piele. Utilizarea eficientă a cremelor barieră, a cremelor hidratante și evitarea iritanților cunoscuți este vitală pentru menținerea integrității pielii.
Dacă se cunoaște o boală de piele profesională, este important să se obțină un diagnostic precis al problemei din timp pentru a evita problemele pe termen lung.