Cum aleg produsele antibacteriene: Alcool izopropilic sau etilic

1-Produse-antibacteriene-dezinfectanti-cu-sau-fara-alcool

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/272/676/22/salon-interior-hairdresser-business.jpg

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus, oamenii au acordat tot mai multă atenție produselor antibacteriene pentru a-și asigura igiena permanentă a mâinilor, dar, și dezinfectarea frecventă a spațiilor în care locuiesc. Totuși, în comerț există numeroase tipuri de dezinfectanți care conțin ingrediente eficiente, dar, unele mai puțin benefice pentru sănătatea organismului. De aceea, este important să ținem cont de anumite criterii la alegerea produselor dezinfectante pentru utilizarea în diferite situații. În general, atunci când vorbim despre substanțe antibacteriene ne referim la alcool izopropilic sau alcool etilic. Acești compuși cu acțiune antiseptică se regăsesc în geluri, spray-uri sau șervețele umede. Iată ce trebuie să știi despre aceștia și ca să ai garanția că folosești soluții care să-ți ofere cât mai multă siguranță.

Ce este alcoolul izopropilic și la ce se folosește

Izopropanolul (IPA), cunoscut și sub numele de 2-propanol, alcool de frecare, alcool de izopropil sau alcool izopropilic, este cel mai comun și mai des utilizat dezinfectant tehnic. Un compus chimic incolor, limpede, inflamabil și cu miros puternic, el reprezintă cel mai simplu exemplu de alcool secundar. Spre deosebire de alcoolul etilic, despre care se știe că are doi atomi de carbon, alcoolul izopropilic are trei atomi de carbon în structura sa, precum și 8 hidrogeni și un oxigen. Are aceeași formulă moleculară ca și propanolul, respectiv C3H8O sau C3H7OH, fiind un izomer al propanolului, denaturat pentru anumite întrebuințări. Pe scurt, dacă te întrebi ce este alcoolul izopropilic, trebuie să știi că acesta e considerat un produs chimic de mare importanță, dar și o materie primă.

2-Ce-este-alcoolul-izopropilic-și-la-ce-se-folosește

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/884/473/207/alcohol-gel-hygiene-disinfect-clean.jpg

Alcoolul izopropilic poate fi utilizat într-o mulțime de situații. Solvent organic, apreciat pentru proprietățile sale degresante și dezinfectante, izopropanolul are acțiune antiseptică, este astringent natural, ameliorează durerile musculare, contribuie la îndepărtarea căpușelor și reduce simptomele de greață postoperatorie. Alcoolul izopropilic se utilizează pentru dezinfectarea instrumentelor și curățarea suprafețelor (jaluzele, chiuvete, electrocasnice, electronice, etc.), dar și pentru dezghețarea parbrizului iarna ori curățarea lanțului de bicicletă. Practic, o soluție cu alcool izopropilic poate fi folosită la scară largă.

Ce este alcoolul etilic și la ce se folosește

Dacă vrei să știi ce este alcoolul etilic, află că acest lichid volatil, inflamabil, incolor și cu miros caracteristic este principalul tip de alcool regăsit în băuturi. Denumit și etanol, alcoolul etilic este un alcool primar, care poate fi băut spre deosebire de alcoolul izopropilic, regăsit doar în anumite tipuri de dezinfectanți.

Și în cazul alcoolului etilic utilizările sunt multiple: intră în compoziția băuturilor alcoolice, dar se folosește și ca antiseptic împotriva bacteriilor, solvent, conservant de probe biologice, sursă de combustibil sau materie primă în sinteza altor compuși chimici. Alcoolul etilic are proprietăți remarcabile de curățare datorită capacității sale de a face grăsimile solubile. De asemenea, este un bun dezinfectant fiindcă reduce încărcătura bacteriană.

Cum alegi produsele antibacteriene pentru suprafețe

Pentru o igienă completă și păstrarea unui mediu sănătos este esențial folosirea unor dezinfectanți pentru suprafețe. Spre deosebire de produsele de curățare care doar reduc numărul germenilor și îndepărtează murdăria și impuritățile, un dezinfectant pentru suprafețe distruge microorganismele dăunătoare, virusurile ori bacteriile, fără a provoca daune organismului sau mediului. Iată de ce trebuie să ții cont dacă vrei să alegi cel mai bun dezinfectant pentru suprafețe:

Concentrația de substanțe din produs

Soluțiile dezinfectante au capacitatea de a ucide microorganismele periculoase pentru că în compoziția lor se găsesc diferite ingrediente active. Multe persoane își îndreaptă atenția spre produsele pe a căror etichetă este menționat alcoolul izopropilic, altele sunt atrase, mai degrabă, de conținutul de alcool etilic sau clor. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că și concentrația ingredientelor active este diferită. De aceea, există dezinfectanți pentru suprafețe ce pot fi utilizați în casă, precum și dezinfectanți medicali, folosiți în clinici, spitale ori diferite instituții.

Există o mulțime de norme de igiena și protecția muncii în salonul de coafură sau cabinetul cosmetic pe care trebuie să lei iei în considerare pentru a proteja sănătatea clienților și a personalului. Indiferent de procedura efectuată, este important să fie asigurată igiena mâinilor angajatului prin spălarea cu săpun antibacterian și apă, uscarea cu prosoape, șervete de unică folosință sau aparat de uscare a mâinilor și dezinfecția cu un produs biocid. Dezinfectarea suprafețelor este imperios necesară, mai ales în contextul apariției pandemiei de coronavirus.

Purtarea mănușilor de protecție de către angajați este obligatorie, iar acestea trebuie schimbate după fiecare client. De asemenea, personalul trebuie să utilizeze și măști de protecție, precum și diferite echipamente speciale. Dacă ne referim la normele de igienă din salonul de manichiură, toate instrumentele folosite trebuie sterilizate în prealabil, atât la lampă UV cât și cu dezinfectanți profesionali. În caz de tăieturi sau accidentări, orice articol care intră în contact cu sângele persoanei respective trebuie sigilate și aruncate într-un recipient special. Accesoriile necesare se vor steriliza ori, dacă sunt de unică folosință, se vor înlocui după fiecare client. De altfel, aceste reguli sunt esențiale pentru orice tip de activitate realizată în salonul de înfrumusețare.

3-produsele-antibacteriene-pentru-suprafețe

Sursă foto: https://images.pexels.com/photos/4099467/pexels-photo-4099467.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

De regulă, substanțele pentru locuință au o concentrație mai redusă și nu sunt toxice, în timp ce produsele profesionale pentru sistemul sanitar sunt esențiale în mediile aseptice și pot fi utilizate în mediile casnice doar în anumite condiții.

Timpul de acțiune pentru diferite suprafețe

În funcție de timpul de contact, un dezinfectant de suprafețe poate asigura o dezinfecție la nivel înalt, una de nivel intermediar sau de nivel scăzut. În general, timpul de acțiune este mai mic sau egal cu 3 minute, aceasta fiind perioada în care ar trebui să acționeze soluția pentru a-și dovedi eficiența. Însă, pentru o bună utilizare a dezinfectanților este de preferat să se respecte recomandările producătorului, mai ales atunci când soluțiile antibacteriene se folosesc pe suprafețe diferite.

Verifică ingredientele pe care le conține

Atunci când vrei să alegi cel mai bun dezinfectant, trebuie să verifici atent ingredientele pe care le conține. În general, produsele pe bază de alcool conțin etanol sau alcool izopropilic și au rol antiseptic. Important! Atenție cum utilizezi pe suprafețe fiindcă alcoolul este foarte inflamabil. Dezinfectanții pe bază de clor sunt adesea utilizați pentru igienizare, însă pot fi corozivi ori pot provoca decolorare. Prin urmare, e necesară folosirea lor conform instrucțiunilor. Printre ingredientele active din produsele dezinfectante se pot regăsi și compuși cuaternari de amoniu, aldehide, compuși fenolici, iodofori sau apă oxigenată.

Spectrul dezinfectanților

Este important ca produsele antibacteriene utilizate să aibă o bună compatibilitate chimică în raport cu suprafețele care trebuie dezinfectate. De preferat ar fi să optezi pentru tipurile de dezinfectanți care au capacitatea de a acționa asupra tuturor agenților patogeni (virucide, bactericide, substanțe cu acțiune fungicidă).

Tipul de suprafețe

Produsele antibacteriene trebuie alese având în vedere și materialul din care sunt realizate anumite suprafețe pentru a nu le distruge în timpul igienizării. De pildă, la nivelul pardoselii se adună, de obicei, foarte mulți microbi, doar că podeaua poate fi sensibilă la anumite ingrediente, de aceea trebuie utilizat un dezinfectant special pentru pardoseală. Un covor pentru dezinfectare așezat la intrarea în locuință poate fi de ajutor pentru protejarea suplimentară a podelei. Ușile pot fi dezinfectate cu substanțe care conțin clor, etanol sau alcool izopropilic, la fel și suprafețele din grupurile sanitare. În ceea ce privește spațiile unde sunt alimente e necesar să se utilizeze dezinfectanți speciali și să se clătească suprafețele bine cu apă curată, dacă este cazul.

Cum alegi dezinfectantul pentru mâini

În ultima perioadă, există pretutindeni dozatoare cu dezinfectanți. Igiena mâinilor este extrem de importantă pentru protejarea sănătății, așa că, e de preferat să folosești în permanență un gel antibacterian atunci când nu ai acces la apă și săpun.

4-dezinfectantul-pentru-mâini

Sursă foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2020/04/06/08/02/mask-5008648_960_720.jpg

Cu toate acestea, nu toate produsele antibacteriene din comerț sunt eficiente pentru igiena mâinilor. Descoperă, mai departe, cum poți selecta un produs potrivit:

Cum recunoști un dezinfectant bun

Un dezinfectant de mâini poate fi comercializat doar dacă este avizat. Pentru a fi eficient, acesta trebuie să aibă în compoziția sa una sau mai multe substanțe cu acțiune asupra microorganismelor vizate, lucru specificat pe etichetă și demonstrat de teste microbiologice standardizate. Dovada incontestabilă a unui dezinfectant bun este avizul obținut pentru un asemenea produs.

Ce ingrediente trebuie să conțină

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectanții pentru mâini trebuie să aibă un conținut de 50-70% alcool etilic sau alcool izopropilic. În momentul în care achiziționezi un gel antibacterian, o soluție lichidă ori un spray este important să verifici pe eticheta produsului dacă acesta conține cantitatea corespunzătoare de alcool. Pe lângă etanol și alcoolul izopropilic, în compoziția produselor antibacteriene pentru mâini se află și alte substanțe, de exemplu, apă, peroxid de hidrogen (apă oxigenată) ori glicerină. Sunt de evitat dezinfectanții care includ metanol sau triclosan, precum și cei care conțin ftalați ori parabeni, fiindcă aceștia pot provoca iritații, alergii ori alte probleme grave.

Alege doar produse avizate

Mâinile sunt principalele purtătoare de microbi. Prin urmare, atunci când nu te poți spăla cu apă și un săpun antibacterian singura modalitate de a reduce riscul transmiterii microbilor este să folosești dezinfectanți. Condiția principală pe care trebuie să o respecte produsele pe care le alegi este aceea de a fi avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Practic, dacă eticheta dezinfectanților sau alte documente menționează o acțiune bactericidă, fungicidă, virucidă și așa mai departe, aceasta trebuie să fie dovedită prin teste microbiologice standardizate, care au fost efectuate în laboratoare acreditate.

Dezinfectanți cu sau fără alcool: recomandări Sterge.ro

Dezinfectant-de-mâini-gel-Gojo-Purell

Dezinfectant mâini gel Gojo Purell Advanced

Dezinfectantul de mâini Purell are acțiune virucidă, bactericidă și fungicidă/levuricidă. Este un produs avizat, cu un conținut de 70% alcool etilic și agenți de hidratare care mențin pielea sănătoasă. Acest gel dezinfectant inactivează bacteriile, ciupercile și virusurile în doar 30 de secunde și contribuie la eliminarea riscului contaminăriii produselor alimentare.

detergent-dezinfectant-concentrat-pe-baza-de-saruri-cuaternare-apesin-combi-dr-5l--713213

Detergent dezinfectant pe bază de săruri cuaternare

Acest produs concentrat universal este recomandat atât pentru industria alimentară, cât și pentru spitale și spații sanitare. Curăță și dezinfectează în același timp și are capacitatea de a elimina o gamă extinsă de bacterii și virusuri. Se poate folosi prin pulverizare directă sau prin imersie.

Dezinfectant-pentru-suprafețe-Purell,-cu-pulverizare

Dezinfectant pentru suprafețe Purell Surface Sanitising Spray

Conceput pentru suprafețele care intră în contact cu alimentele, acest dezinfectant nu necesită clătire și nu lasă reziduuri în urmă. Este o formulă cu acțiune rapidă, compatibilă cu majoritatea suprafețelor netede. Are un conținut de 66,01% etanol și un timp de acțiune cuprins între 30 de secunde și 5 minute, în funcție de efectul dorit. Produsul elimină 99,99% din germenii cei mai des întâlniți care pot fi dăunători sănătății și este adecvat pentru dezinfectarea ustensilelor de bucătărie, blaturilor, vitrinelor frigorifice, recipientelor de păstrare a alimentelor, etc.

Alcoolul izopropilic și cel etilic sunt principalii compuși pe care îi regăsim în compoziția dezinfectanților. Totuși, pentru alegerea unor produse antibacteriene eficiente este necesar să conțină alcool în proporție de 50-70%. Ai grijă să optezi întotdeauna pentru soluții de calitate, testate și certificate conform normelor în vigoare, indiferent dacă le achiziționezi pentru igiena mâinilor sau dezinfectarea suprafețelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


0
Comanda ta
Cosul tau este golInchide
Calculate Shipping
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • CG5LAU120_Tricou Polo ignifug, antistatic, cu maneca lunga, albastru inchis, 60% modacrilic, 39% bumbac, 1% fibre antistatice, 180 gm², UPF50, EN ISO 116122015, EN1149-52018_1
    Tricou Polo ignifug, antistatic, cu maneca lunga, albastru inchis, 60% modacrilic, 39% bumbac, 1% fibre antistatice, 180 g/m², UPF50, EN ISO 11612:2015, EN1149-5:2018 - XXL
    163.07lei
  • Sort de unica folosinta din polietilena SCHIELD, 200 de bucati_rola, 69 x 117 cm, albastru, HACCP
    Sort de unica folosinta din polietilena SHIELD, 200 de bucati /rola, 69 x 117 cm, 16 microni, albastru, alb, rosu, galben, verde, portocaliu, roz, HACCP - Rosu
  • CG204_Manusi de protectie pentru lacatus, Eurostrong 204, galbene, piele spalt_pereche
    Manusi de protectie pentru lacatus, Eurostrong 204, galbene, piele spalt, Coverguard
  • CGMO57650_Pantaloni de lucru captusiti pentru medii cu temperaturi scazute, Beaver, impermeabili, bretele ajustabile, banda reflectorizanta, Coverguard-1
    Pantaloni de lucru captusiti pentru medii cu temperaturi scazute, Beaver, rezistenti in uz, impermeabili, bretele ajustabile, banda reflectorizanta, Coverguard - L
    200.71lei
  • PCSC107_PSC108_Chemprotec_Manusi de protectie chimica, Chemprotec , negre, din latex, rezistenta la abraziune, protectie termica maxim 100°C Polyco_1
    Manusi de protectie chimica, Chemprotec Mediumweight SC107, negre, din latex, rezistenta la abraziune, protectie termica maxim 100°C lungime 60 cm grosime medie, Polyco - 11