Igiena în industria alimentară, în timpul pandemiei

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/825/163/798/interior-modern-loft-cafe.jpg

Apariția pandemiei de coronavirus, o situație fără precedent la nivel global, ne-a schimbat cursul vieții și a afectat puternic toate domeniile de activitate. Industria alimentară, unde, oricum, se punea un accent deosebit pe siguranța personalului și a consumatorilor, se numără printre sectoarele economice pentru care măsurile de protecție au devenit cruciale în ceea ce privește gestionarea riscurilor potențiale și prevenirea contaminării alimentelor. Igiena în industria alimentară este o condiție deosebit de importantă în orice fabrică, în special, în contextul pandemiei, când se impune respectarea unor reguli stricte pentru a evita răspândirea virusului SARS CoV 2. Iată care sunt principalele norme de igienă adresate operatorilor din industria alimentară și cum poate fi menținută sănătatea salariaților, fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor.

Importanța respectării normelor de igienă

Oamenii au un rol deosebit atât în limitarea cât și în realizarea contaminării microbiene. În general, în persoanele sănătoase sunt colonizate miliarde de microorganisme, localizate în diverse zone ale corpului. Respectarea unor norme de igienă este imperios necesară pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, mai ales, că această contaminare este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu suferă tratamente termice. Scopul regulilor de igienă este acela de a le oferi protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea și transportul alimentelor, precum și consumatorilor. Prin crearea unui regulament pentru igienă alimentară sunt evitate problemele generate de alterarea ori infectarea cu virusuri sau bacterii a alimentelor.

2-Importanța-respectării-normelor-de-igienă

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/903/668/1019/organic-screening-processed-food-red-pepper-powder.jpg

În general, personalul din industria alimentară poate contamina produsele în două moduri: prin contact manual sau prin emisia de particule care poartă germeni. În aceste condiții, luarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a asigura o înaltă calitate a materiei prime și produselor alimentare rezultate după prelucrarea acesteia.

Responsabilitățile angajatorilor

Angajații care activează în sectorul alimentar nu au posibilitatea de a lucra de acasă așa cum se procedează în alte domenii. De aceea, ei trebuie să continue să își ducă sarcinile la bun sfârșit la locul de muncă obișnuit. Totuși, operatorii din industria alimentară au obligația de a asigura conformitatea cu măsurile de protecție a personalului împotriva contractării COVID-19 și de a menține integritatea lanțului alimentar pentru a furniza preparate sigure pentru consumatori. Descoperă, mai departe, care sunt principalele responsabilități ale angajatorilor:

Menținerea mediului de lucru sigur și sănătos

Angajatorii din industria alimentară trebuie să se ocupe de igiena alimentelor, dar, totodată, să le ofere oamenilor un loc de muncă sigur, care să nu prezinte riscuri pentru securitatea și sănătatea salariaților. La serviciu, oamenii trebuie să poată identifica ușor riscurile asociate cu expunerea potențială la coronavirus. Firmele au obligația de a întreprinde toate măsurile necesare pentru controlul și evaluarea potențialelor riscuri, în mod special, în sectoarele unde lucrătorii sunt în contact strâns cu publicul. Astfel, pentru păstrarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii pot lua măsuri precum:

  • organizarea muncii în așa fel încât să fie redus la minim contactul cu alte persoane;
  • asigurarea distanței fizice la locul de muncă;
  • implementarea muncii la distanță, acolo unde este posibil;
  • folosirea unor dezinfectanți de suprafețe pentru igienizarea regulată a tuturor spațiilor;
  • asigurarea unei bune ventilații a aerului în spațiile interioare;
  • asigurarea unor facilități adecvate (de exemplu, săpun, detergent, consumabile din hârtie, dezinfectant pentru mâini, etc.);
  • reducerea nivelului de interacțiune a lucrătorilor cu persoane din afara locului de muncă;
  • respectarea unei igiene riguroase a mediului de lucru și igienizarea zilnică a fabricii;
  • efectuarea săptămânală a unei curățenii generale, a dezinfecției sau sterilizării instrumentarului de lucru.

Transportul de produse alimentare în condiții de siguranță

Igiena în industria alimentară, în contextul pandemiei de coronavirus, presupune luarea oricăror măsuri suplimentare pentru a nu permite pătrunderea virusului în unitatea gestionată. Transportul alimentelor trebuie să fie realizat în condiții de maximă siguranță. În acest sens, conducătorii auto și alți angajați care livrează produse alimentare nu trebuie să-și părăsească vehiculele în timpul livrării. De asemenea, aceștia trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și prosoape de hârtie, precum și dezinfectanți speciali pentru igienizat suprafețele frecvent atinse precum volanul, mânerele ușilor sau dispozitivele mobile.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/979/789/88/japan-sapporo-chocolate-factory-label.jpg

La rândul lor, și șoferii trebuie să respecte anumite reguli de igienă și să fie conștienți de potențialele riscuri pe care le implică transportul produselor alimentare. Este crucială menținerea unui grad ridicat de igienă și păstrarea curățeniei în autovehicule. Totodată, angajatorii au obligația de a dezinfecta și igieniza frecvent mașinile, recipientele sau containerele folosite pentru transportul de produse alimentare și de a păstra produsele separat de alte bunuri care pot provoca contaminarea. Dacă ai o afacere în acest domeniu nu ezita și:

Igienizează utilajele și mobilierul din incinta fabricii

În cadrul unei fabrici, igiena alimentară presupune ca și utilajele și mobilierul să fie perfect curățate și dezinfectate. Angajatorii trebuie să dispună de linii de producție, utilaje și corpuri de mobilier care să fie ușor de igienizat, astfel încât procesul de fabricație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este important ca materiile prime sau produsele finite care intră în contact cu utilajele să nu fie alterate de reziduuri anterioare, care nu au putut fi îndepărtate din cauză că au ajuns în canturi sau orificii înguste. Toate suprafețele utilajelor și mobilierul trebuie să fie menținute curate, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor.

Igienizarea echipamentelor utilizate în procesul de producție trebuie să fie efectuată respectând normele de igienă și folosind detergenți speciali, în conformitate cu standardele HACCP, care să nu prezinte vreun risc de contaminare fizică, biologică sau chimică.

Informează-ți lucrătorii despre pericolele pentru sănătate

Angajatorul are responsabilitatea de a le furniza salariaților din fabrică informații adecvate cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Totodată, acesta trebuie să fie la curent cu cele mai recente reguli de igienă, politici sau directive adoptate de autorități și să elaboreze proceduri specifice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și pentru a minimiza sau elimina riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV 2. Igiena în industria alimentară trebuie să fie prioritară pentru firmă, de aceea, e important ca angajatorul să îndrume salariații să respecte igiena la locul de muncă și măsurile de carantină, dacă au efectuat deplasări în zone cu risc ridicat ori au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Menține sănătatea salariaților

Angajații trebuie să respecte toate acele norme de igienă, menționate de către firmă, pentru securitatea și sănătatea proprie, dar, și pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor. Orice angajator trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor un regulament de igienă alimentară și să-i informeze cu privire la procesul de implementare a măsurilor de prevenție și control. Iată câteva modalități prin care poți menține sănătatea salariaților, dacă ești un angajator din acest domeniu:

Pune dezinfectanți la intrările/ieșirile din fabrică

Îngrijirea mâinilor este una dintre cele mai importante reguli de igienă fiindcă alimentele pot fi contaminate foarte ușor prin atingere. În acest sens, bunele practici de igienă în industria alimentară presupun ca mâinile să fie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Pentru uscare sunt recomandate prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini. De asemenea, este esențială utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool; de aceea, angajatorul trebuie să instaleze dozatoare cu dezinfectanți la toate intrările și ieșirile din fabrică.

Solicită folosirea echipamentelor/uniformelor pentru protecție

Folosirea unor echipamente de protecție adecvate face parte din normele de igienă în industria alimentară. Angajații din acest sector trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție care să le acopere corpul și să nu formeze pliuri ori cute care favorizează acumularea murdăriei și, implicit, dezvoltarea microorganismelor. Pe cap trebuie utilizate bonete, în picioare, pantofi de protecție sau cizme de cauciuc, iar când operațiile din lanțul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite și șorțuri din plastic. Echipamentul utilizat are menirea de a împiedica contaminarea alimentelor cu încărcătură microbiană.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/475/92/36/large-kitchen-kitchen-work-kitchen-production.jpg

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie purtată exclusiv în spațiul de lucru, iar personalului nu îi este permis să intre, cu haine și încălțăminte de stradă, în zonele unde sunt manipulate ori depozitate alimente.

Impune reguli clare de distanțare

Distanțarea fizică este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Pe cât posibil, în unitățile alimentare trebuie să fie menținută o distanță de cel puțin 1 metru între lucrători. Astfel, pentru o bună igienă în industria alimentară, pot fi adoptate măsuri pentru limitarea numărului de personal prezent în același timp într-o zonă de preparare a alimentelor. Printre acestea: distanțarea stațiilor de lucru, asigurarea de echipamente suplimentare (așa cum sunt măștile de protecție), sau organizarea salariaților în grupuri pentru a facilita interacțiunea redusă între aceștia.

Cere purtarea mănușilor de unică folosință

Un alt aspect important ce ține de igiena în industria alimentară se referă la purtarea mănușilor de unică folosință. Acestea sunt utile pentru a preveni contaminarea alimentelor, precum și răspândirea coronavirusului, însă, trebuie schimbate frecvent. Muncitorii trebuie să fie conștienți de faptul că bacteriile se pot acumula oricum pe suprafața pielii, de aceea, e necesar să respecte, în permanență, regulile de igienă a mâinilor înainte și după purtarea mănușilor de protecție.

Instalează covoare dezinfectante

O metodă utilă pentru a preveni răspândirea virusurilor și a microbilor o reprezintă și instalarea unor covoare pentru dezinfectare la intrările/ieșirile din fabrică. Produsele de acest gen vor avea rolul de crește nivelul de igienă și de a păstra lucrătorii în siguranță, într-un mediu cât mai curat și sănătos.

 

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea angajaților și a consumatorilor. Prin respectarea anumitor standarde se ține cont de sănătatea celor care lucrează în domeniu și, în același timp, sunt respectate toate condițiile de bază pentru activitățile necesare menținerii unui mediu igienic pentru procesarea alimentelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


25
Comanda ta
Dispenser hartie igienica 2 role Tork Twin 557508 T6 negru
Dispenser hartie igienica 2 role Tork Twin 557508 T6 negru
Cod produs: TK557508
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 81.58lei.Prețul curent este: 62.38lei. + TVA
IGX1007YM_Perie de mana cu maner scurt, Igeax 1007, duritate medie, galbena, rezistenta la 121°C, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Perie de mana cu maner scurt, Igeax 1007, duritate medie, galbena, rezistenta la 121°C, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Cod produs: IGX1007YM
Qty: 1
Price: 44.58lei + TVA
CE3232S_Rola prosop hartie derulare centrala Celtex SavePlus 3232S, alb, 2straturi, 108m, 450 portii_rola, industria alimentara, Ecolabel_1
Rola prosop hartie derulare centrala Celtex SavePlus 3232S, alb, 2straturi, 108m, 450 portii/rola, 6 role/bax, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE3232S
Qty: 1
Price: 12.71lei + TVA
ZDNCM8660_Rezerva mop 60 cm, bumbac - poliester, cu buzunare
Rezerva mop 60 cm, bumbac / poliester, cu buzunare
Cod produs: ZDNCM8660
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 10.11lei.Prețul curent este: 8.54lei. + TVA
IGEAX_1039G_Coada _Maner 150 cm, verde, pentru matura, perii si racleata, din plastic si fibra de sticla, rezistenta la 100 °C, pentru industria alimentara,HACCP
Coada / Maner 150 cm, verde, pentru matura, perii si racleta IGEAX, din plastic si fibra de sticla, rezistenta la 100 °C, autoclavare 121 °C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1039G
Qty: 1
Price: 92.21lei + TVA
Lavete din microfibra de unica folosinta, 40 de buc/pachet, albe, TORK 183700
Lavete din microfibra de unica folosinta, 40 de buc/pachet, albe, TORK 183700
Cod produs: TK183700
Qty: 1
Price: 102.91lei + TVA
CG45331_Cotiere de unica folosinta, din polietilena, albastre, 100 buc_pachet, Coverguard_3
Cotiere de unica folosinta, din polietilena, albastre, 100 buc/pachet, Coverguard
Cod produs: CG45331
Qty: 1
Price: 16.85lei + TVA
VL111385_Maner telescopic Vileda 111385, albastru, din aluminiu, usor, rezistent, reglabil de la 100 la 180 cm, prindere ergonomica, anti-alunecare_3
Maner telescopic Vileda 111385, albastru, din aluminiu, usor, rezistent, reglabil 100-180 cm, prindere ergonomica, anti-alunecare
Cod produs: VL111385
Qty: 1
Price: 126.15lei + TVA
STD41-AZEX-4750V1_Saci menajeri 20 L, negri, HDPE, 50 bucati_rola_1
Saci menajeri 20 L, negri, HDPE, 50 bucati / rola, 42 role / bax
Cod produs: STD41-AZEX-4750V1
Qty: 1
Price: 4.07lei + TVA
Manusi din bumbac pentru manipulari usoare si asamblare EUROLITE 4300, aplicatii in medii curate, protejarea pieselor de murdarie, amprente sau transpiratie, marime 9-10
Manusi din bumbac pentru manipulari usoare si asamblare EUROLITE 4300, aplicatii in medii curate, protejarea pieselor de murdarie, amprente sau transpiratie, marime 9-10
Cod produs: CGMO4305
Qty: 1
Price: 2.20lei + TVA
IGX1056R_Racleta de apa 45cm, IGEAX 1059, rosie, 121 °C, Food Contact, HACCP
Racleta de apa 45cm, IGEAX 1056, rosie, rezistenta la 100 °C, autoclavare 121 °C, pentru industria alimentara, certificata HACCP
Cod produs: IGX1056R
Qty: 1
Price: 89.90lei + TVA
Salopeta de lucru, antistatica si ignifuga, culoare albastru royal, Coverguard , BBC 99%, marime 50, EN ISO 13688: 2013 EN ISO11612 (A1 + A2, B1, C1, E3) EN ISO 11611 (A1 + A2) Clasa 1EN 1149-5: 2018
Salopeta de lucru, antistatica si ignifuga, culoare albastru royal, Coverguard , BBC 99%, marime 50, EN ISO 13688: 2013 EN ISO11612 (A1 + A2, B1, C1, E3) EN ISO 11611 (A1 + A2) Clasa 1EN 1149-5: 2018
Cod produs: CG5SAMN22050
Qty: 1
Price: 290.56lei + TVA
rola-prosop-hartie-autocut-2-straturi-etissue-celtex-41915
Rola prosop autocut, 2 straturi, hartie reciclata Celtex E Tissue 41915 , bej, 150m, 6 role / bax
Cod produs: CE41915
Qty: 1
Price: 44.13lei + TVA
Dispenser-tork-matic-551000
Dispenser Matic rola prosop Tork H1 551000 alb
Cod produs: TK551000
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 170.67lei.Prețul curent este: 150.59lei. + TVA
Dispenser servetele de masa Tork Xpressnap 272211 N4 negru
Dispenser servetele de masa Tork Xpressnap 272211 N4 negru
Cod produs: TK272211
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 81.58lei.Prețul curent este: 62.38lei. + TVA
Lavete profesionale pentru curatare Tork 194550 W8, verzi, 40 buc/pachet
Lavete profesionale pentru curatare Tork 194550 W8, verzi, 40 buc/pachet
Cod produs: TK194550
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 55.52lei.Prețul curent este: 48.99lei. + TVA
Manusi de unica folosinta din polietilena REFLEXX 18 - ambalare: 10 pungi x 100 buc
Manusi de unica folosinta din polietilena REFLEXX 18 - ambalare: 10 pungi x 100 buc
Cod produs: R18
Qty: 1
Price: 1.85lei + TVA
IGX1019RM_Perie radiala de mana, duritate medie, rosie, 121°C, autoclavare, cuve, butoaie si rezervoare, industria alimentara, HACCP, FDA
Perie radiala de mana, IGEAX 1019M, duritate medie, rosie, rezistenta la 121°C, autoclavare, pentru cuve, butoaie si rezervoare rotunde, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1019RM
Qty: 1
Price: 124.54lei + TVA
IGX1029RM_Kit complet, alcatuit din suport de pad si pad IGEAX 1029, rosu, pentru curatarea pardoselilor, peretilor si tavanelor
Kit complet, alcatuit din suport de pad si pad IGEAX 1029, rosu, pentru curatarea pardoselilor, peretilor si tavanelor, 250 x 120 x 90 mm
Cod produs: IGX1029RM
Qty: 1
Price: 116.31lei + TVA
IGEAX_1001RM_Perie de mana, 23 x 10 cm, ergonomica, duritate medie, rosie, rezistenta la 121 °C, autoclavare, industria alimentara, HACCP, FDA
Perie de mana, 23 x 10 cm, ergonomica, duritate medie, rosie, rezistenta la 121 °C, autoclavare, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1001RM
Qty: 1
Price: 63.50lei + TVA
pachet-dispenser-odorizant-negru-cu-3-rezerve-odorizare
Dispenser negru odorizant + 3 rezerve odorizant
Cod produs: R203200XR200205
Qty: 1
Price: 29.86lei + TVA
Lavete industriala de  precizie Profix Strong, alba, rezistenta la rupere, scamosare redusa, 32 cm × 38 cm, perforata, 500 portii/rola
Lavete industriala de precizie Profix Strong, alba, rezistenta la rupere, scamosare redusa, 32 cm × 38 cm, perforata, 500 portii/rola
Cod produs: TEM70073
Qty: 1
Price: 218.39lei + TVA
DEK03128526-01_Lavete umede preimpregnate DEK Stencil Clean Wipes, pentru curatare rapida si eficienta a suprafetelor, non-abrazive, nu zgarie, nu lasa scame sau urme, 100 lavete_tub
Rezerva lavete umede preimpregnate DEK Stencil Clean Wipes, pentru curatare rapida si eficienta a suprafetelor, non-abrazive, nu zgarie, nu lasa scame sau urme, 100 lavete/pachet
Cod produs: DEK03132439-01
Qty: 1
Price: 105.77lei + TVA
IGX1060_Carlig-pentru-ustensile-curatenie-fixare-pe-bara-IGEAX-1087-albastru-certificat-Food-Contact-conform-HACCP-1
Carlig pentru ustensile curatenie, albastru fixare pe bara IGEAX 1087B, certificat Food Contact, conform HACCP
Cod produs: IGX1060B
Qty: 1
Price: 14.65lei + TVA
IGX1K-Panou industrial din aluminiu pentru agatarea si depozitarea igienica a ustensilelor de curatare, IGEAX 1K, 1000 x 3 x 2000 mm
Panou industrial din aluminiu pentru agatarea si depozitarea igienica a ustensilelor de curatare, IGEAX 1K, 1000 x 3 x 2000 mm, HACCP
Cod produs: IGX1K
Qty: 1
Price: 2,584.00lei + TVA
Calculate Shipping
Opțiunile de livrare vor fi actualizate la finalizare.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • combinezon-protectie-honeywell-mutex2-4180002
    Combinezon de protectie Honeywell Mutex 2, Category III - Type 5 & 6, antistatic - 4180002
    28.00lei
  • CE88090-Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic_3
    Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic
    30.92lei
  • Dozator hartie igienica negru GRATUIT + 2 baxuri hartie igienica intercalata bulk
    Dozator hartie igienica negru GRATUIT + 2 baxuri hartie igienica intercalata bulk
    191.90lei
  • Dispenser inox prosoape hartie + 2 baxuri prosoape de hartie pliate V, Dissolve Tech, certificate Ecolabel
    Dispenser inox prosoape hartie + 2 baxuri prosoape de hartie pliate V, Dissolve Tech, certificate Ecolabel
    383.10lei
  • CG9GANLTO10_Saboti din piele perforata, cu bareta, fara bombeu, PILLE, talpa din poliuretan, pentru indutria alimentara si domeniul medical, Coverguard_1
    Saboti din piele perforata, cu bareta, fara bombeu, PILLE, talpa din poliuretan, pentru indutria alimentara si domeniul medical, Coverguard
    132.90lei