Igiena în industria alimentară, în timpul pandemiei

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/825/163/798/interior-modern-loft-cafe.jpg

Apariția pandemiei de coronavirus, o situație fără precedent la nivel global, ne-a schimbat cursul vieții și a afectat puternic toate domeniile de activitate. Industria alimentară, unde, oricum, se punea un accent deosebit pe siguranța personalului și a consumatorilor, se numără printre sectoarele economice pentru care măsurile de protecție au devenit cruciale în ceea ce privește gestionarea riscurilor potențiale și prevenirea contaminării alimentelor. Igiena în industria alimentară este o condiție deosebit de importantă în orice fabrică, în special, în contextul pandemiei, când se impune respectarea unor reguli stricte pentru a evita răspândirea virusului SARS CoV 2. Iată care sunt principalele norme de igienă adresate operatorilor din industria alimentară și cum poate fi menținută sănătatea salariaților, fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor.

Importanța respectării normelor de igienă

Oamenii au un rol deosebit atât în limitarea cât și în realizarea contaminării microbiene. În general, în persoanele sănătoase sunt colonizate miliarde de microorganisme, localizate în diverse zone ale corpului. Respectarea unor norme de igienă este imperios necesară pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, mai ales, că această contaminare este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu suferă tratamente termice. Scopul regulilor de igienă este acela de a le oferi protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea și transportul alimentelor, precum și consumatorilor. Prin crearea unui regulament pentru igienă alimentară sunt evitate problemele generate de alterarea ori infectarea cu virusuri sau bacterii a alimentelor.

2-Importanța-respectării-normelor-de-igienă

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/903/668/1019/organic-screening-processed-food-red-pepper-powder.jpg

În general, personalul din industria alimentară poate contamina produsele în două moduri: prin contact manual sau prin emisia de particule care poartă germeni. În aceste condiții, luarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a asigura o înaltă calitate a materiei prime și produselor alimentare rezultate după prelucrarea acesteia.

Responsabilitățile angajatorilor

Angajații care activează în sectorul alimentar nu au posibilitatea de a lucra de acasă așa cum se procedează în alte domenii. De aceea, ei trebuie să continue să își ducă sarcinile la bun sfârșit la locul de muncă obișnuit. Totuși, operatorii din industria alimentară au obligația de a asigura conformitatea cu măsurile de protecție a personalului împotriva contractării COVID-19 și de a menține integritatea lanțului alimentar pentru a furniza preparate sigure pentru consumatori. Descoperă, mai departe, care sunt principalele responsabilități ale angajatorilor:

Menținerea mediului de lucru sigur și sănătos

Angajatorii din industria alimentară trebuie să se ocupe de igiena alimentelor, dar, totodată, să le ofere oamenilor un loc de muncă sigur, care să nu prezinte riscuri pentru securitatea și sănătatea salariaților. La serviciu, oamenii trebuie să poată identifica ușor riscurile asociate cu expunerea potențială la coronavirus. Firmele au obligația de a întreprinde toate măsurile necesare pentru controlul și evaluarea potențialelor riscuri, în mod special, în sectoarele unde lucrătorii sunt în contact strâns cu publicul. Astfel, pentru păstrarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii pot lua măsuri precum:

  • organizarea muncii în așa fel încât să fie redus la minim contactul cu alte persoane;
  • asigurarea distanței fizice la locul de muncă;
  • implementarea muncii la distanță, acolo unde este posibil;
  • folosirea unor dezinfectanți de suprafețe pentru igienizarea regulată a tuturor spațiilor;
  • asigurarea unei bune ventilații a aerului în spațiile interioare;
  • asigurarea unor facilități adecvate (de exemplu, săpun, detergent, consumabile din hârtie, dezinfectant pentru mâini, etc.);
  • reducerea nivelului de interacțiune a lucrătorilor cu persoane din afara locului de muncă;
  • respectarea unei igiene riguroase a mediului de lucru și igienizarea zilnică a fabricii;
  • efectuarea săptămânală a unei curățenii generale, a dezinfecției sau sterilizării instrumentarului de lucru.

Transportul de produse alimentare în condiții de siguranță

Igiena în industria alimentară, în contextul pandemiei de coronavirus, presupune luarea oricăror măsuri suplimentare pentru a nu permite pătrunderea virusului în unitatea gestionată. Transportul alimentelor trebuie să fie realizat în condiții de maximă siguranță. În acest sens, conducătorii auto și alți angajați care livrează produse alimentare nu trebuie să-și părăsească vehiculele în timpul livrării. De asemenea, aceștia trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și prosoape de hârtie, precum și dezinfectanți speciali pentru igienizat suprafețele frecvent atinse precum volanul, mânerele ușilor sau dispozitivele mobile.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/979/789/88/japan-sapporo-chocolate-factory-label.jpg

La rândul lor, și șoferii trebuie să respecte anumite reguli de igienă și să fie conștienți de potențialele riscuri pe care le implică transportul produselor alimentare. Este crucială menținerea unui grad ridicat de igienă și păstrarea curățeniei în autovehicule. Totodată, angajatorii au obligația de a dezinfecta și igieniza frecvent mașinile, recipientele sau containerele folosite pentru transportul de produse alimentare și de a păstra produsele separat de alte bunuri care pot provoca contaminarea. Dacă ai o afacere în acest domeniu nu ezita și:

Igienizează utilajele și mobilierul din incinta fabricii

În cadrul unei fabrici, igiena alimentară presupune ca și utilajele și mobilierul să fie perfect curățate și dezinfectate. Angajatorii trebuie să dispună de linii de producție, utilaje și corpuri de mobilier care să fie ușor de igienizat, astfel încât procesul de fabricație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este important ca materiile prime sau produsele finite care intră în contact cu utilajele să nu fie alterate de reziduuri anterioare, care nu au putut fi îndepărtate din cauză că au ajuns în canturi sau orificii înguste. Toate suprafețele utilajelor și mobilierul trebuie să fie menținute curate, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor.

Igienizarea echipamentelor utilizate în procesul de producție trebuie să fie efectuată respectând normele de igienă și folosind detergenți speciali, în conformitate cu standardele HACCP, care să nu prezinte vreun risc de contaminare fizică, biologică sau chimică.

Informează-ți lucrătorii despre pericolele pentru sănătate

Angajatorul are responsabilitatea de a le furniza salariaților din fabrică informații adecvate cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Totodată, acesta trebuie să fie la curent cu cele mai recente reguli de igienă, politici sau directive adoptate de autorități și să elaboreze proceduri specifice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și pentru a minimiza sau elimina riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV 2. Igiena în industria alimentară trebuie să fie prioritară pentru firmă, de aceea, e important ca angajatorul să îndrume salariații să respecte igiena la locul de muncă și măsurile de carantină, dacă au efectuat deplasări în zone cu risc ridicat ori au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Menține sănătatea salariaților

Angajații trebuie să respecte toate acele norme de igienă, menționate de către firmă, pentru securitatea și sănătatea proprie, dar, și pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor. Orice angajator trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor un regulament de igienă alimentară și să-i informeze cu privire la procesul de implementare a măsurilor de prevenție și control. Iată câteva modalități prin care poți menține sănătatea salariaților, dacă ești un angajator din acest domeniu:

Pune dezinfectanți la intrările/ieșirile din fabrică

Îngrijirea mâinilor este una dintre cele mai importante reguli de igienă fiindcă alimentele pot fi contaminate foarte ușor prin atingere. În acest sens, bunele practici de igienă în industria alimentară presupun ca mâinile să fie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Pentru uscare sunt recomandate prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini. De asemenea, este esențială utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool; de aceea, angajatorul trebuie să instaleze dozatoare cu dezinfectanți la toate intrările și ieșirile din fabrică.

Solicită folosirea echipamentelor/uniformelor pentru protecție

Folosirea unor echipamente de protecție adecvate face parte din normele de igienă în industria alimentară. Angajații din acest sector trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție care să le acopere corpul și să nu formeze pliuri ori cute care favorizează acumularea murdăriei și, implicit, dezvoltarea microorganismelor. Pe cap trebuie utilizate bonete, în picioare, pantofi de protecție sau cizme de cauciuc, iar când operațiile din lanțul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite și șorțuri din plastic. Echipamentul utilizat are menirea de a împiedica contaminarea alimentelor cu încărcătură microbiană.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/475/92/36/large-kitchen-kitchen-work-kitchen-production.jpg

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie purtată exclusiv în spațiul de lucru, iar personalului nu îi este permis să intre, cu haine și încălțăminte de stradă, în zonele unde sunt manipulate ori depozitate alimente.

Impune reguli clare de distanțare

Distanțarea fizică este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Pe cât posibil, în unitățile alimentare trebuie să fie menținută o distanță de cel puțin 1 metru între lucrători. Astfel, pentru o bună igienă în industria alimentară, pot fi adoptate măsuri pentru limitarea numărului de personal prezent în același timp într-o zonă de preparare a alimentelor. Printre acestea: distanțarea stațiilor de lucru, asigurarea de echipamente suplimentare (așa cum sunt măștile de protecție), sau organizarea salariaților în grupuri pentru a facilita interacțiunea redusă între aceștia.

Cere purtarea mănușilor de unică folosință

Un alt aspect important ce ține de igiena în industria alimentară se referă la purtarea mănușilor de unică folosință. Acestea sunt utile pentru a preveni contaminarea alimentelor, precum și răspândirea coronavirusului, însă, trebuie schimbate frecvent. Muncitorii trebuie să fie conștienți de faptul că bacteriile se pot acumula oricum pe suprafața pielii, de aceea, e necesar să respecte, în permanență, regulile de igienă a mâinilor înainte și după purtarea mănușilor de protecție.

Instalează covoare dezinfectante

O metodă utilă pentru a preveni răspândirea virusurilor și a microbilor o reprezintă și instalarea unor covoare pentru dezinfectare la intrările/ieșirile din fabrică. Produsele de acest gen vor avea rolul de crește nivelul de igienă și de a păstra lucrătorii în siguranță, într-un mediu cât mai curat și sănătos.

 

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea angajaților și a consumatorilor. Prin respectarea anumitor standarde se ține cont de sănătatea celor care lucrează în domeniu și, în același timp, sunt respectate toate condițiile de bază pentru activitățile necesare menținerii unui mediu igienic pentru procesarea alimentelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


8
Comanda ta
Detergent ecologic concentrat , TANEX Allround, Green Care, 4 in 1, pentru pentru întreținere, curățare, decapare a pardoselilor și suprafețelor, 1L, certificat A+ Air Label Score, Ecolabel_3
Detergent ecologic concentrat , TANEX Allround, Green Care, 4 in 1, pentru întreținere, curățare intensa sau decapare a pardoselilor și suprafețelor, 1L, certificat A+ Air Label Score, Ecolabel, Cradle-to-Cradle, CLP Free, Biodegradabil complet
Cod produs: TANA713327
Qty: 1
Price: 39.77lei + TVA
SD419271_Dispenser Antibacterial DEFEND TECH, Papernet 419271, pentru prosoape de hartie autocut, alb, dimensiuni 33.3 x 22.6 x 32.1 cm_1
Dispenser Antibacterial DEFEND TECH, Papernet 419271, pentru prosoape de hartie autocut, alb, dimensiuni 33.3 x 22.6 x 32.1 cm
Cod produs: SD419271
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 420.00lei.Prețul curent este: 339.00lei. + TVA
IGX1057O_Racleta de apa 55cm, portocaliu, rezistenta la 100 °C, autoclavare 121 °C, pentru industria alimentara, conform HACCP_1
Racleta de apa 55cm, portocaliu, rezistenta la 100 °C, autoclavare 121 °C, pentru industria alimentara, conform HACCP
Cod produs: IGX1057O
Qty: 1
Price: 116.46lei + TVA
CE35112_Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii_rola, 2 role_set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel_1
Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii/rola, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE35112
Qty: 1
Price: 44.09lei + TVA
CE59615_Rola industriala Celtex Superblue Food 59615, 3 straturi, albastru, 150ml, 500 portii, 26,5x30cm, Food Contact, Ecolabel_4
Rola hartie industriala Celtex Superblue 59615, 3 straturi, super rezistenta si absorbanta, albastra, 150ml, 500 portii/rola, 26,5x30cm, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE59615
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 50.51lei.Prețul curent este: 47.24lei. + TVA
Tablete 4 in 1 pentru masina de spalat vase ENERGY EASY TABS, curatare, clatire, regenerare si protejarea veselei
Tablete ecologice 4 in 1 pentru masina de spalat vase ENERGY EASY TABS, Green Care, curatare, clatire, regenerare si protejarea veselei, 85 TABLETE/PACHET, certificat Ecolabel, produs biodegradabil complet
Cod produs: TANA715844
Qty: 1
Price: 150.40lei + TVA
SOND13650682_Lavete industriale impaturite 14 Sontara EC® GRIP pentru stergeri critice, fara scame, certificare food, ultrarezistenta, ultrabsorbanta, fara scame, 32.5 x 42 cm_6
Lavete industriale impaturite 1/4 Sontara EC® GRIP pentru stergeri critice, fara scame, certificare food, ultrarezistenta, absorbanta ridicata, 32.5 x 42 cm, 300 lavete / cutie, turcoaz, material netesut, D13650682
Cod produs: SOND13650682
Qty: 1
Price: 288.69lei + TVA
Dispenser hartie de acoeprit colacul de WC Tork 344080 V1 alb
Dispenser hartie de acoeprit colacul de WC Tork 344080 V1 alb
Cod produs: TK344080
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 81.58lei.Prețul curent este: 62.38lei. + TVA
Calculate Shipping
Opțiunile de livrare vor fi actualizate la finalizare.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    106.64lei
  • dispenser rola industriala podea tork 652008
    Dispenser rola lavete industriale, suport mobil cu roti Tork 652008
    106.64lei
  • Pantofi protectie usori si comozi, tip adidasi sport, cu bombeu metalic si lamela antiperforare S1P SRC OTAVITE
    Pantofi protectie usori si comozi, tip adidasi sport, cu bombeu metalic si lamela antiperforare S1P SRC OTAVITE
    131.00lei
  • rola-hartie-industriala-3-straturi-albastra-papernet-416624
    Rola hartie industriala 416624 Papernet, albastra, 3 straturi, 180 m, 500 portii, 36 x 38 cm
    55.98lei
  • Manusi de protectie Eurolite 6040, negre, imersate cu poliuretan (PU) pe palma, rezistente la uzura si rupere, 10 perechi/pachet Coverguard
    Manusi de protectie Eurolite 6040, negre, imersate cu poliuretan (PU) pe palma, rezistente la uzura si rupere, 10 perechi/pachet Coverguard
    2.24lei