Îmbunătățirea Continuă – Sistemul de Producție Toyota

Îmbunătățirea Continuă – Sistemul de Producție Toyota

Îmbunătățirea continuă poate fi definită în multe feluri. Atunci când ne limităm în a o explica doar prin instrumente de lucru sau prin exemple din producție, denaturăm esența ei, care ține de om și de atitudinea acestuia.  Îmbunătățirea continuă este o mentalitate care ne poate ajuta să ne atingem obiectivele și să atingem noi niveluri de succes.

Implică străduința constantă pentru a deveni mai buni în toate aspectele vieții, fie că este vorba despre cariera, relațiile personale sau hobby-uri. Prin stabilirea consecventă și lucrând către noi obiective, putem crea o cultură de creștere și dezvoltare pentru noi și cei din jurul nostru.

Lumea a evoluat și a existat progres în multe domenii, cum ar fi industire, medical, auto, alimentație și multe altele, prin îmbunătățire continuă

1-stabilirea-obiectivelor

Stabilirea obiectivelor

O modalitate de a promova o cultură a îmbunătățirii continue este de a stabili obiective clare și măsurabile. Aceste obiective ar trebui să fie specifice, realizabile și limitate în timp. Acest lucru ne va oferi o foaie de parcurs clară despre cum să ne îmbunătățim și ne va permite să urmărim progresul pe parcurs.

Un alt aspect cheie al îmbunătățirii continue este să fim deschiși la feedback și să fim dispuși să învățăm de la ceilalți. Aceasta înseamnă să căutăm în mod activ feedback de la colegi, prieteni și familie și să îl folosim pentru a face modificări care ne vor ajuta să ne îmbunătățim.

În plus, este important să adoptăm o mentalitate de creștere, ceea ce înseamnă să acceptăm provocările și să le privim ca pe oportunități de a învăța și de a crește. În loc să ne temem de eșec, să-l privim ca pe o oportunitate de a învăța și de a ne îmbunătăți.

Îmbunătățirea continuă se face cu pași mici și este strans legată de ciclul PDCA, Plan, Do, Check și Act. Planificăm o îmbunătățire sau primul pas spre o îmbunătățire a unui proces, apoi efectuam îmbunătățirea, realizăm ce ne-am planificat. Pasul următor este să verificăm daca îmbunătățirea este eficace, dacă ne-am atins scopul. Dacă nu, reluăm ciclul, dacă da, intrăm într-un nou ciclu PDCA pentru următoarea îmbunătățire.

Dar cum începem un proces de îmbunătățire continuă? Exista pe internet un discurs celebru în care ni se spune că dacă vrem să schimbăm lumea, să începem prin a ne face patul în fiecare dimineață. Este un obiectiv minor dar care îndeplinit, ne motivează să ne îndeplinim și restul obiectivelor.

Dacă nu putem face acest mic pas spre disciplina noastră, cum putem face îmbunătățiri majore?

Astfel, multe companii înțeleg nevoia disciplinei în îmbunătățirea continuă și pornesc la drum cu 5S, sau mai nou 7S, dacă vorbim și de siguranță și sustenabilitate. 7S este o metodă de organizare a locului de muncă care ne ajută la creșterea eficienței.

Cei 7S sunt:

S1: SORTARE

Sortare – Orice loc de muncă, fie că vorbim de un birou sau de un utilaj din producție, este necesar să aibă doar elementele pe care le folosim efectiv la munca de zi cu zi.

Obiectele pe care le folosim rar pot sta într-o locație centrală și pot fi folosite în comun.

Dacă vorbim de elemente de curățenie, la fiecare loc de muncă este necesar să avem doar acele substanțe sau materiale de curățenie care sunt specifice și recomandate.

S2: SETARE IN ORDINE

Setare în ordine – Fiecare obiect cu locul lui și fiecare obiect la locul lui!

În acest pas stabilim locații clare și fixe pentru obiectele sau sculele pe care le utilizăm la locul de muncă.

Astfel vom ști în fiecare moment unde găsim instrumentele necesare.

Dacă este un loc de muncă ce necesită și echipamente de protecție, folosite permanent sau alternativ, este necesar ca acestea să fie la îndemână, ușor accesibile.

S3: Strălucire

Aici vorbim despre curățenie. Facem efectiv curat la locul de muncă, ștergem praful, impuritățile, curățăm instrumentele de lucru, ștergem suprafețele. Pentru toate aceste activități găsiți cele mai bune produse pe șterge.ro.

S4: Standardizare

Stabilim reguli și zone de păstrare și depozitare a elementelor necesare la locul de muncă, marcate corespunzător.

S5: Susținere

Pentru a susține pașii anteriori verificăm periodic respectarea acestora. De asemenea, în cazul producției, pentru a menține curățenia și siguranța la locul de muncă avem nevoie permanentă de consumabile de schimb. Astfel putem apela la un vending machine unde să avem toate produsele necesare la dispoziție. Specialiștii Sterge.ro vă pot ajuta și îndruma în direcția alegerii unui vending machine pentru organizația dumneavoastră

S6: Siguranță

Siguranță – orice muncă implică riscuri și mai ales munca în producție, în construcții sau în multe alte domenii.

Cum spuneam în articolul anterior, respectul pentru oameni implică și asigurarea condițiilor optime de lucru.

Astfel, algerea celor mai bune produse de siguranță și protecție poate duce la creșterea eficienței proceselor, deoarece oamenii vor fi mai concentrați pe proces și nu pe siguranța lor, știind că aceasta este asigurată de produse de cea mai bună calitate

S7: Sustenabilitate

Sustenabilitatea implică utilizarea resurselor actuale într-un mod prin care să nu afectăm generațiile viitoare. Astfel, a alege produse de curățenie sau echipamente de protecție care sunt realizate într-un mod prietenos cu mediul este un deziderat și contribuie, puțin câte puțin, la îmbunătățirea calității vieții.

În concluzie, îmbunătățirea continuă este o mentalitate puternică care ne poate ajuta să ne atingem obiectivele și să atingem noi niveluri de evoluție, personal și profesional. Stabilind obiective clare, măsurabile, fiind deschis la feedback, îmbrățișând o mentalitate de creștere și creând o disciplină zilnică, putem promova o cultură a creșterii și dezvoltării pentru noi și cei din jurul nostru.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
0
Comanda ta
Cosul tau este golInchide
Calculate Shipping
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • CG9SCH100_Pantofi de protectie usori S3 SRC SCHORL, negri, cu bombeu si lamela anti-perforatie din compozit, dungi reflectorizante, talpa Nitril-PU rezistenta la uleiuri_aplicatie
    Pantofi de protectie usori S3 SRC SCHORL, negri, cu bombeu si lamela anti-perforatie din compozit, dungi reflectorizante, talpa Nitril-PU rezistenta la uleiuri - 42
    212.74lei
  • CG5PEP150_Pantaloni de lucru, model sport, Pelona, gri, din jerseu, cu interior flausat, 65% poliester, 35% bumbac, 300g_m², intarituri Oxford 600D pe genunchi, Coverguard_princ
    Pantaloni de lucru, model sport, Pelona, gri, din jerseu, cu interior flausat, 65% poliester, 35% bumbac, 300g/m², intarituri Oxford 600D pe genunchi, Coverguard
  • CGGAN995_Pantalon de protectie cu cizme incorporate, tip pescar, impermeabili, Dunlop, pantalon rezistenti la acizi, alcali si uleiuri si cizme din PVC rezistente la chimicale_3
    Pantalon de protectie cu cizme incorporate, tip pescar, impermeabili, Dunlop, pantalon si cizme din PVC, asigura protectie in activitatile desfasurate in apa
  • Jachetă multi-risc Lug , albastru inchis, antistatica, ignifuga, cu protectie impotriva arcului electric
  • CG5TRIN_Tricou cu maneca scurta, TRIP, albastru inchis, 100% bumbac, guler rotund, la baza gatului, 150gm²_1
    Tricou cu maneca scurta, TRIP, albastru inchis, 100% bumbac, guler rotund, la baza gatului,150g/m², Coverguard - XL
    20.27lei