Impactul Siguranței și Sănătății la locul de muncă asupra dezvoltării durabile a unei companii

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra practicilor de angajare și natura muncii va continua să fie resimțită de generații întregi. Estimările confirmă că piața muncii a fost afectată de pandemie la nivel global la o scară fără precedent.

Globalizarea, utilizarea tehnologiei și redeschiderea locurilor de muncă reprezintă amenințări pentru conditiile de angajare si aduc noi provocări pentru securitatea și sănătatea la locul de muncă. Îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor are multe beneficii socioeconomice iar cultura siguranței este asociată la nivel organizational cu masuri de performanta direct legate de dezvoltare durabilă.

Impactul-Siguranței-și-Sănătății-la-locul-de-muncă-asupra-dezvoltării-durabile-a-unei-companii

Îmbunătățirea nivelului de cultură a securității

Prin urmare, îmbunătățirea nivelului de cultură a securității și sănătății la locul de muncă trebuie să devină o prioritate globală în urmărirea construirii unei forțe de muncă sustenabile – în aliniere cu Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Pentru a realiza acest lucru, angajatorii pot:

  • Începe prin a efectua o evaluare a siguranței și climatul de sănătate și cultură la toate nivelurile din Organizatie;
  • Identifica acțiunile de îmbunătățire;
  • Construirea unui studiu de caz folosind date interne pentru a demonstra rentabilitatea investiției în siguranța și sănătatea angajaților și pentru a obține sprijin pentru implementarea de noi programe și politici;
  • Întreprinderile ar trebui, de asemenea, să ia în considerare implementarea standardelor 45001 și 9001 ale Organizației Internaționale pentru Standardizare (ISO).

Îmbunătățiri privind siguranța și sănătatea la locul de muncă

Construiți forțe de muncă durabile

Statisticile arată clar nevoia de creștere a investițiilor în securitatea și sănătatea lucrătorilor. Organizația Internațională a Muncii (ILO) estimează că 2,78 milioane de oameni din toată lumea mor din cauza accidentelor de muncă sau bolilor profesionale în fiecare an, echivalând cu 7500 de decese în fiecare zi și reprezentând 5-7% din decese la nivel global.

Mai mult decât atât, există în jur 374 de milioane de accidente profesionale nefatale anual și, conform WHO problemele de sănătate acumulate la locul de muncă duc la o pierdere între 4 și 6% din produsul intern brut (PIB) la nivelul fiecărei țări.

1-Construiți-forțe-de-muncă-durabile

Consecințele sunt de aceea de mare anvergură pentru lucrători, angajatori și comunități. Este posibil ca un lucrător care este rănit să nu poată susține familia lor și poate risca scăderea calității vietii. Pentru companii, poate conduce duce la pierderi de producție și productivitate,  forță de muncă instabilă și o percepție slabă a devotamentul lor pentru sănătate și siguranță, lucru care le poate afecta în cele din urmă reputația. Există, de asemenea impact asupra comunității mai largi, inclusiv reputația negative de loc mai puțin stabil de făcut Afaceri.

În 2015, ONU a lansat agenda de dezvoltare sustenabilă, un apel universal la acțiune pentru toate țările, comunitățile și companiile lumii – un program cu 17 obiective. Iată 2 dintre cele mai importante:

  • „Până în 2030, reducerea substanțială a numarul deceselor si imbolnavirilor din substanțe chimice periculoase și aer, apă și sol poluare şi contaminare.
  • „Protejarea drepturilor muncii și promovarea muncii în siguranță pentru toți lucrătorii, inclusiv lucrătorii migranți, în special femei migranți și cei aflați în situații precare de angajare.

Banca Mondială estimează că țările în curs de dezvoltare trebuie să investească cel puțin 4,5% din PIB pentru realizarea unora dintre aceste obiective. Cu toate acestea, o mare parte din acest cost ar putea fi compensat de îmbunătățirea condițiilor la locul de muncă, ceea ce poate reduce costurile directe și indirecte asociate cu vătămarea corporală sau imbolnăvirea la locul de muncă.

Adoptarea standardelor de consens ISO poate ajuta industriile să contribuie la atingerea obiectivelor prin desemnarea de  linii directoare care susțin economia, principii fundamentale sociale și de mediu al dezvoltării durabile.

2-Adoptarea-standardelor-de-consens-ISO

Angajatorii care adopta standarde care vizează îmbunătăţirea sănătăţii şi siguranței și implică lucrătorii așa cum se subliniază în ISO 45001 pot implementa bune practici care previn rănirea și îmbolnăvirea obținând un loc de muncă mai productiv și rezultate economice mai bune. În plus, implementarea  Standardul ISO 9001, care se concentrează pe calitate  pot avea și un efect apreciabil privind siguranţa la locul de muncă.

Eficacitatea operaţională și siguranța nu trebuie să fie în competiție.

Există beneficii demonstrabile pentru o îmbunătățire a climatului de siguranță nu doar pentru lucrător ci și pentru comunități indicând faptul că o forța de muncă durabilă poate echivala cu succesul companiilor și clienților acestora.

Impact asupra muncitorilor și comunităților

Există studii care arată că modul de lucru precum program prelungit, stres și nesiguranță la locul de muncă și alți factori de risc la locul de muncă pot contribui la probleme de sănătate care pot au fost considerate istoric fără legătură cu munca, inclusiv obezitatea, bolile cardiovasculare, şi depresia. Cercetările indică de asemenea că îmbunătățirea climatului de siguranță și a culturii siguranței la locul de muncă nu numai că au un impact pozitiv asupra sănătății lucrătorilor, dar poate și contribui la implicarea lucrătorilor, moralul și profesionalismul lor și la longevitate în activitate.

Prin urmare, dezvoltarea unei forțe de muncă sustenabile trebuie să includă o abordare cu mai multe fațete – nu numai cea socială și determinanții economici ai sănătății lucrătorilor, dar şi organizatorică şi de mediu, factori care pot influența sănătatea. Acest tip de abordare integrată a securității și sănătății la locul de muncă poate duce la reducerea apariției de  leziuni la locul de muncă, îmbunătățirea promovării sănătății și comportamentelor sociale, concediu medical redus și reducerea costurilor aferente bolilor profesionale

Angajații pot experimenta o sănătate mai bună care, la rândul său, poate îmbunătăți moralul și, în ansamblu, calitatea vieţii şi a familiilor acestora şi în final, a comunității.

Comunitățile mai sănătoase se corelează cu economiile robuste în care oamenii vor să trăiască iar companiile vor să facă afaceri. Aceste comunități pot beneficia de reducerea cheltuielilor cu sănătatea și oferă mai multe oportunități membrilor lor.

Impact asupra organizațiilor, afacerilor și întreprinderilor

Prin îmbunătățirea siguranței și sănătății în muncă, angajatorii beneficiaza de angajați mai motivati ​​si mai productivi care pot îmbunătăți reputația companiei în comunitate și în consecință și recrutarea corespunzătoare.

Acest lucru poate rezulta în crearea unei forţe de muncă durabile, costuri directe reduse, cum ar fi asistența medicală și impactul asupra costurilor indirecte, cum ar fi precum cele legate de absenteism, rotație de personal, cifra de afaceri și productivitatea redusă a lucrătorilor.

Întreprinderile multinaționale (MNE) iau în considerare din ce în ce mai mult aspectele holistice ale sustenabilității corporative, inclusiv siguranța lucrătorilor, atunci când se decide cu privire la amplasarea sau extinderea acestora filiale. În plus, prin îmbunătățirea climatul de siguranță și cultura unui loc de muncă, angajatorul poate obține un avantaj de piață prin atragerea de contracte cu clienții implicați în crearea de locuri de muncă mai sigure.

Apel la acțiune

Siguranța și eficacitatea operațională nu trebuie să fie priorități concurente. Îmbunătățirea siguranței și cultura sănătății la locul de muncă ar trebui să fie obiective importante pentru toti angajatorii. Sunt demonstrabile implicațiile sociale și economice ale acestora în beneficiul organizațiilor care le respectă. În plus, a există o corelație pozitivă între siguranță și sustenabilitatea organizațională, inclusiv în responsabilizarea forței de muncă .

Construirea unei forțe de muncă durabile necesită angajamentul față de cultura securității și sănătății la toate nivelurile unei organizații și o abordare participativă care sprijină și dă putere lucrătorilor să contribuie la scopurile și obiectivele organizaționale.

Angajatorul poate începe prin a efectua o  evaluare a măsurilor de securitate și sănătate existente, identificând zonele acționabile pentru îmbunătățire și construirea unui studiu de caz folosind datele interne pentru a demonstra rentabilitatea investiției în securitate și sănătate, pentru a influența sprijinul pentru implementarea de noi programe și politici. Întreprinderile ar trebui să ia în considerare implementarea  standardelor ISO 45001 şi 9001.

Aceste standarde oferă un cadru pentru o activitate proactive, o abordare pentru îmbunătățirea securității, sănătății și performanței organizaționale precum și a mecanismului de evaluare continuă și îmbunătăţire. Utilizarea acestor standarde oferă multe beneficii, inclusiv reducerea leziunilor și fluctuația angajaților, moralul îmbunătățit și conformitate sporită. Implementarea acestora standardele pot fi, de asemenea, asociate cu creșterea productivitate, calitate și îmbunătățite a reputaţiei organizaţionale.

Pentru ajutor în identificarea modalităților de îmbunătățire, apelați la specialiștii în Siguranța Angajatului și Imbunătățire Continua de la Sterge.ro!

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


0
Comanda ta
Cosul tau este golInchide
Calculate Shipping
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • Manusi nitril nepudrate, grosime 0.15, 29 cm, 50 bucati/cutie
    33.70lei
  • R67-Manusi-nitril de unica folosinta, negre, nepudrate, rezistente grosime 0.11 mm, Reflexx R67, microtexturate, pentru domenii tehnice_5
    Manusi nitril de unica folosinta, negre, nepudrate, rezistente, grosime 0.11 mm, Reflexx R67, microtexturate, pentru domenii tehnice, 100buc/cutie - XXL
    26.75lei
  • CG5SAN17_Jacheta impermeabila HI-Viz, de ploaie si vant, SANGAKU, portocaliu-albastru, benzi reflectorizante, peste jacheta sau geaca, impermeabila, respirabila_princ
    Jacheta impermeabila HI-Viz, de ploaie si vant, SANGAKU, portocaliu-albastru, benzi reflectorizante, se poate purta peste jacheta sau geaca, impermeabilitate 8000 mm, respirabilitate 5000 g/m²/24h - XL
    207.65lei
  • Mănuși de asamblare pentru manipulări ușoare tegera 515 , din poliester, grad protectie cat. ii, marimi 7 – 11, culoare negru,verde
    15.18lei
  • 9GAN958_Cizme din PVC, imblanite, FROST GREEN, verzi, captuseala din blana sintetica, talpa anti-alunecare, flexibila, Coverguard
    Cizme din PVC, imblanite, FROST GREEN, verzi, captuseala din blana sintetica, talpa anti-alunecare, flexibila, Coverguard - 40
    114.63lei