Optimizarea proceselor logistice in depozite – LEAN SIX SIGMA (DMAIC)
Exista multe provocari in procesele logistice dintr-un depozit si va propunem sa abordam cateva din ele.
Vom trece in revista cateva din principalele recomandari legate de Procese, Oameni si Tehnologie (POT), pe baza experienței experților în optimizare a proceselor de la DEKRA Romania si Sterge.ro
Procese :
- Proiecteaza planul spatiului astfel incat sa corespunda nevoilor actuale, dar in asa fel incat sa permita si cresterea (utilizare de locatii fixe, dar si dinamice pentru depozitare) ;
- Redu timpul de deplasare prin depozitarea articolelor cele mai frecvent alese in locatii cat mai accesibile, respectiv eliminarea activitatile fara valoare adaugata ;
- Maximizeaza spatiul din depozit – elibereaza spatiu prin folosirea metodei 5S: sortează, pune în ordine, strălucește, standardizează și sistematizează
- Configureaza zona de control al calitatii cat mai aproape de zona de ambalare ;
- Incercati sa nu depasiti 85 % gradul de ocupare al depozitului, altfel exista riscul unei aglomerari care duce la risipa ;
- Utilizati sisteme de semnalizare si etichete clare pentru a facilita deplasarea eficienta ;
- Standardizeaza procesele ;
- Implementeaza un proces de control al calitatii pentru toate procesele din companie.
In ajutor pe zona proceselor ne vine metodologia Lean Six Sigma, cu cele cinci etape : Definire, Masurare, Analiza, Imbunatatire si Control :
Optimizare procese - metodologie Lean Six Sigma (DMAIC)
Aceasta abordare elimina varianta gandirii direct in solutie, existand riscul sa pui solutia pe o cauza intermediara si nu pe cauza radacina.
Tehnologie:
- Imbunatateste si utilizeaza in depozit echipamente, care sa permita colectarea automata a datelor ;
- Utilizeaza coduri de bare sau coduri QR pentru simplificarea, colectarea si trasabilitatea datelor.
- Pentru activitatea de picking din depozite utilizati solutii moderne cum ar fi picking by voice, solutie de colectare a comenzilor pe baza de indicatii vocale. Angajatii folosesc microfoane si casti si sunt ghidati prin intermediul indicatiilor vocale. Angajatii primesc instructiuni vocale usor de înteles, de directionare catre locatiile de picking si instructiuni privind ce produse si in ce cantitati trebuie colectate.
- Utilizeaza robotii mobili colaborativi care se deplaseaza atat pe orizontala cat si pe verticala preluand singuri de la orice nivel coletele/ pachetele (cf. filmulet « robot »).
Utilizarea acestor tehnologii duce la o crestere semnificativa a productivitatii, dar si la o reducere a erorilor. Eroare umană poate genera costuri mari pentru un depozit. Trimiterea unei comenzi gresite poate afecta relatiile cu clientii si poate creste rata de retur.
Oameni:
- Creeaza programe de crestere a competentelor angajatilor astfel incat sa :
- Identifice risipa, sa o masoare si sa propune solutii de diminuare/ eliminare
- ia decizii pe baza de date
- Asigura acuratetea datelor din sistemele utilizate, pentru a putea lua decizii pe baza de date
- Implementeaza sisteme de recompense pentru angajatii cu productivitate mare si fara erori
- Incurajeaza comunicarea si munca in echipa
Pentru o mai buna gestiune a activitatii, trebuie sa masuram si sa analizam indicatori de performanta / KPI (ex : acuratetea comenzii, productivitatea, comenzi livrate la timp/ SLA-uri, greseli de piking, rotatia stocurilor, rata de utilizare a echipamentelor, diverse costuri (depozitare, transport, pick&pack) si altele.
O componenta importanta in gestiunea unui depozit este asigurarea sigurantei personalului. Miscarea constanta a oamenilor si a produselor creeaza un mediu pentru producerea accidentelor. Prin urmare ar trebui sa:
- Asigurati culoarele si zonele de deplasare curate. Ideal este sa utilizati un detergent industrial, conceput special pentru hale cu trafic intens ;
- Protejati impotriva alunecarilor si caderilor – acestea reprezinta principala cauza a accidentelor (in procent de 40 %) din activitatea din depozite. Aceste accidente pot fi total prevenite prin covorase sau benzi anti-alunecare, echipamente pentru a ajunge la rafturile inalte si instruirea corespiunzatoare a utilizarii utilajelor (ex. motostivuitoare)
- Utilizati produse de curatare de calitate, cum ar fi lavetele industriale si cereti supervizorilor si personalului responsabil de curatenia depozitului sa incurajeze angajatii sa aiba grija de posturile de lucru pe pot parcursul zilei de munca
- Realizati inspectii regulate – efectuand in mod regulat inspectii vizuale ale depozitului ne putem asigura o eficienta maxima. O solutie ar fi sa utilizam o lista de verificare zilnica, astfel incat nu exista riscul omiterii unor verificari.
- Asigurati angajatilor echipamente de protectie confortabile si eficiente, cum ar fi pantofi de protectie usori sau manusi de protectie compatibile cu touchscreen.
- Utilizati regulamente/ ghiduri de siguranta privind depozitare. Este important sa existe o documentatie clara a regulilor/ protocoalelor de respectat de catre angajatii din depozit. Acest aspect devine critic pe masura ce numarul personalului creste.
Toate imbunatatirile pe care le facem trebuie sa ne ajute la alinierea dintre cerinta clientului si ce oferim la iesirea din proces, intotdeana masurand la gradul de satisfactie al clientilor.
Articol realizat de Aurelian Dorin Iuscu – Lean Six Sigma Master Black Belt @ DEKRA Romania
Pentru cele mai bune rezultate, apelați la o evaluare gratuită a unui specialist Sterge.ro & DEKRA Romania!
Banda antialunecare tesa®60950 rezistenta, pentru interior sau exterior, culoare neagra, latime 25 mm, lungime 15 metri
Original price was: 105.33lei.61.16leiCurrent price is: 61.16lei. + TVA rola