Reguli de igienă în școli: sănătatea copiilor noștri
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1577896851231-70ef18881754
Instituțiile de învățământ reprezintă mediul în care copii se dezvoltă, învață și dobândesc cunoștințe noi, dar și locul unde pot fi contacta foarte ușor anumite boli transmisibile. Cei mici petrec foarte mult timp în aceste unități și interacționează cu multe persoane, astfel că sunt expuși la diferite categorii de afecțiuni, ca de exemplu gripă, viroze sau varicelă și rujeolă, bolile copilăriei. Din acest motiv, este esențial să fie respectate anumite reguli de igienă în școli. Copiii au organismul mai sensibil decât al adulților și pot fi afectați mai ușor de microbi, germeni ori bacterii, de aceea trebuie acordată o atenție sporită curățeniei și dezinfectării spațiilor în care își desfășoară activitatea. În plus, aceștia trebuie să fie bine informația cu privire la importanța igienei pentru sănătatea lor și a celor din jur și îndrumați să respecte câteva reguli fundamentale.
Cum să-i înveți pe cei mici să aibă grija de igiena lor
Ca părinte, nu poți controla foarte riguros respectarea regulilor de igienă în școli, însă le poți prezenta copiilor câteva noțiuni fundamentale de igienă. Rutina de îngrijire personală se învață de la cea mai fragedă vârstă, iar micuții nu trebuie să o vadă ca pe o corvoadă, ci trebuie să înțeleagă că este un lucru absolut necesar pentru siguranță și sănătate. Iată ce poți face în acest sens:
- Explică-le care este riscul îmbolnăvirii
- Învață-i importanța sistemului imunitar
- De ce este important să se spele pe mâini
- Spune-le în ce situații e obligatoriu să se spele pe mâini (după ce folosesc toaleta, înainte de a mânca, după ce strănută sau se joacă, etc.)
- Arată-le cum trebuie să se spele corect pe mâini cu apă și săpun
- Îndrumă-i să nu-și șteargă mâinile sau nasul de haine și să folosească batiste nazale
- Fă-i să înțeleagă că trebuie să-și pună mâna la gură când strănută sau tușesc pentru a preveni răspândirea bacteriilor
- Învață-i să nu folosească anumite lucruri la comun cu alți copii, ca de exemplu sticla de apă, paharul, tacâmurile, hainele
- Arată-le cum trebuie să folosească toaleta, cum să se șteargă cu hârtia igienică și cum să prevină contaminarea cu bacterii sau paraziți
- Asigură-te că înțeleg importanța igienei dentare.
Regulile de igienă în școli și importanța lor pentru cei mici
Curățenia este extrem de importantă în unitățile de învățământ. Copiii trebuie învățați să aibă grijă de igiena personală, însă și persoanele responsabile de siguranța și sănătatea acestora trebuie să respecte anumite reguli de igienă în școli. În acest mod, se asigură păstrarea și promovarea stării de sănătate a copiilor, prevenirea apariției îmbolnăvirilor și menținerea unor condiții bune pentru dezvoltarea fizică și neuropsihică armonioasă a acestora.
Igienizarea zilnică a școlii
Odată cu apariția pandemiei de coronavirus s-a pus tot mai mult accent pe curățenia din anumite spații și vorbim aici, de pildă, despre igiena în spitale sau igiena în saloanele de frumusețe. Ei bine, instituțiile de învățământ sunt și ele locuri frecventate de foarte multe persoane și unde este absolut necesar să fie abordate anumite reguli de efectuare a curățeniei.
Personalul administrativ trebuie să igienizeze cu maximă seriozitate spațiile în care elevii își desfășoară activitatea. Mai exact, la fiecare schimb de tură e important să se igienizeze clasele, de la podele și până la bănci și catedră, cu dezinfectanți profesionali, avizați de către Ministerul Sănătății. În fiecare zi trebuie dezinfectate și calculatoarele din școli sau alte suprafețe și obiecte folosite de către elevi deoarece pot reprezenta un focar de bacterii și microbi, iar riscul îmbolnăvirii este unul uriaș.
Dezinfectanți pentru mâini și picioare la intrare în școală
O bună igienă a mâinilor reduce răspândirea microbilor și infecțiilor, precum și incidența absenteismului. Una dintre cele mai importante reguli de igienă în școli este spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea temeinică a acestora pentru păstrarea sănătății. Mâinile au un rol foarte important în ceea ce privește răspândirea microorganismelor și bolilor, peste 80% din bolile infecțioase fiind transmise prin intermediul lor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Din acest motiv, datorită numărului foarte mare de microorganisme tranzitorii care se pot găsi pe mâini, trebuie efectuată dezinfecția pentru reducerea încărcăturii microbiene.
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1586627823421-b51dc3d560e7?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80
Pe lângă utilizarea dezinfectanților pentru mâini este necesară și instalarea unor covorașe dezinfectante la intrarea în școli. Acestea au rolul de a ține la distanță virusurile și microbii și asigură o igienizare profesională a spațiilor, dar și o curățenie de lungă durată. În plus, acestea îmbină designul plăcut cu utilitatea și calitatea.
Reguli de folosire a toaletelor
Băile sunt frecventate în fiecare zi de zeci sau chiar sute de ori, așa că e necesar să se respecte anumite norme de igienă în grupurile sanitare. Aici există un risc crescut de dezvoltare a microbilor, virusurilor și bacteriilor, din acest motiv trebuie curățate și dezinfectate de mai multe ori pe zi. Personalul administrativ trebuie să igienizeze toaletele și lavoarele folosind produse de înaltă calitate, însă e necesar să acorde atenție și podelelor, mânerelor de la uși sau robinetelor.
În grupurile sanitare din școli trebuie să existe dispensere profesionale cu hârtie igienică, prosoape de hârtie, săpun sau chiar acoperitoare pentru colacul vasului de toaletă. Consumabilele de hârtie sunt esențiale pentru a preveni răspândirea germenilor și a le asigura elevilor condiții foarte bune de igienă. Pe lângă aceste dotări, în băi trebuie să existe și coșuri de gunoi prevăzute cu capac pentru aruncarea hârtiilor utilizate. Regulile de igienă în școli sunt extrem de importante în ceea ce privește grupurile sanitare pentru că trebuie prevenită contaminare cu bacterii și paraziți din acest mediu.
Instruirea copiilor cu privire la igiena personală
Există anumite reguli de igienă personală pentru copiii, iar părinții și personalul didactic trebuie să le ofere toate informațiile celor mici pentru a limita riscurile referitoare la sănătatea lor. Aceștia trebuie învățați anumite lucruri de bază, ca e exemplu spălatul pe mâini înainte de fiecare masă și după orice ieșire în mediul exterior, dușul zilnic ori spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Este important ca copiii să fie instruiți cum să folosească corect toaleta sau cum să se spele pe mâini, dar totodată să primească informații și despre cum trebuie să acționeze când strănută sau își șterg nasul ori despre lucrurile pe care le pot împărți cu prietenii lor.
Normele de igienă în școli pot fi respectate mult mai ușor și înțelese fără probele de către copiii care știu cât de importantă este, înainte de toate, igiena personală. Mai mult, pentru a susține toate informațiile oferite părinții le pot da copiilor în ghiozdan șervețele umede, gel dezinfectant, batiste nazale, propria sticlă de apă sau alte produse de care aceștia au nevoie și pe care trebuie să le folosească doar ei.
Produse recomandate pentru igienizarea școlilor
Una dintre numeroasele reguli de igienă în școli vizează și utilizarea unor produse de curățenie profesionale, avizate de Ministerul Sănătății. Astfel, sunt recomandate cărucioare de curățenie care să-i permită personalului responsabil să aibă în permanență la îndemână toate soluțiile și instrumentele necesare pentru igienizare diferitelor spații din unitățile de învățământ.
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1519406596751-0a3ccc4937fe?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80
Detergenții profesionali necesari pentru diferite suprafețe (sticlă, ceramică, PVC, lemn, plastic, etc.) sunt indispensabili în școli, la fel și produsele dezinfectante. Mătura, fărașul, mopul și găleata sunt esențiale pentru curățarea pardoselilor, sacii de gunoi și recipientele pentru colectarea gunoiului în siguranță, iar lavetele, prosoapele din hârtie și soluțiile speciale sunt indicate pentru ștergerea prafului ori a zonelor vitrate.
Regulile de igienă în școli au rolul de a păstra curățenia și de a îndepărta bacteriile sau microbii ce le pot cauza probleme de sănătate elevilor. Este important ca și copiii să fie bine instruiți cu privire la igiena individuală, iar personalul administrativ să ia toate măsurile pentru a le oferi micuților condiții optime pentru educație, un mediu curat, igienizat și dezinfectat, care să nu prezinte riscuri prea mari pentru organismul lor sensibil.